„Un act de recuperare istorică și comemorare liturgică”: Osemintele Regelui Carol al II-lea mutate alături de ale fiului său

Osemintele Regelui Carol al II-lea au fost mutate sâmbătă alături de cele ale fiul său, Regele Mihai I și de ale soției acestuia, Regina Ana, în noua Necropolă regală de la Curtea de Argeș. „Este un act de recuperare istorică și comemorare liturgică” a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon.

Sicriul cu osemintele regelui Carol al II-lea a fost adus în România în urmă cu 16 ani și așezat într-o capelă în curtea mănăstirii Curtea de Argeş. Sicriul a fost dus vineri seară în biserica Mănăstirii Curtea de Argeș.

Sâmbătă de la ora 12, Arhiepiscopul Nifon al Târgoviștei a oficiat împreună cu Arhiepiscopii Varsanufie al Râmnicului și Calinic al Argeșului și Muscelului o slujbă de pomenire, după care au osemintele au fost duse în Noua Catedrală Arhiepiscopală și Regală.

„Momentul istoric de astăzi este un prilej de a rememora faptele luminoase legate de istoria Casei Regale a țării noastre, dar și de a arăta că Biserica Ortodoxă Română este păstrătoarea memoriei naționale și a comuniunii între generațiile trecute, prezente și viitoare”, a spus IPS Nifon.

Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei și Exarh Patriarhal a subliniat faptul că „pentru poporul român credința creștină ortodoxă reprezintă legea strămoșească, etosul creștin care ne dăruiește identitate și forță pentru a dăinui în istorie”.

Ierarhul a subliniat faptul că „deviza Casei Regale «Nihil sine Deo» (Nimic fără Dumnezeu) este o mărturie a valorilor fundamentale și eterne pe care le-au apărat și promovat domnitorii și regii poporului nostru românesc de-a lungul istoriei sale”.

Vezi cuvântul integral intitulat „Un act de recuperare istorică şi comemorare liturgică”.

Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei, a fost reprezentată la ceremonia funerară de Alteţa Sa Regală Principele Radu.

La ceremonie au fost prezente principesele Sofia şi Maria, principele Nicolae şi soţia sa Alina Binder, secretarul de stat pentru Culte Victor Opaschi, academicianul Răzvan Theodorescu, s.a.

Sicriul cu osemintele Regelui Carol al II-lea a fost purtat pe umeri spre Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş de militari ai Brigăzii 30 Gardă „Mihai Viteazul”.

Regele Carol al II-lea a murit în exil, în Portugalia, pe 4 aprilie 1953 şi este singurul Rege al României care a fost înhumat până acum în afara unei biserici. A avut parte de funeralii regale pentru că se înrudea cu regii Portugaliei şi abia în 2003 a fost repatriat în România.

Foto: captură video Trinitas TV

Comentarii Facebook


Știri recente