Ultimele zile în tabăra de iconografie de la Stilo – Italia

În aceste ultime zile, părintele Petru Voicu, dascălul iconarilor, s-a preocupat de finalizarea cu succes a lucrărilor, pictate cu pasiunea și strădania corespunzătoare vârstei celor doisprezece copii: Raluca Nedu, Roxana Barligea, Mihai Petcu, Elena Ichim, Andreea și Mihai Zlatarelu și Mădălina Ciocanel din Catania; Florin Armand Duia din Messina; Ariciuc Robert și Stefan Mîndrilă din Palermo; Cristina Lipsa din Ragusa și Andrei Zahariuc din Catanzaro și s-au recapitulat cunoștințele împărtășite de profesoara de religie Geta Ichim.

Tabăra s-a încheiat cu o serbare la care au participat numeroase autorități, în frunte cu primarul orașului Stilo, Giancarlo Miriello, după cum informează episcopia-italiei.it.

S-au adus mulțumiri tuturor acelora care au colaborat pentru realizarea acestui curs: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei, Primăria orasului Stilo, Asociația ortodocșilor din Calabria.

S-a subliniat importanța icoanei în ortodoxie, ca mijloc de a arată mesajul evanghelic în întregimea sa. Copiii au demonstrat cât de multe cunoștințe au dobândit la acest curs, au împodobit pereții bibliotecii orașului cu o impresionantă expoziție de icoane și au promis că dacă va exista o nouă ocazie la vara viitoare, ei vor fi primii care vor veni la Stilo.

Apoi au prezentat cu mare succes un spectacol de teatru cu umbre, având ca teme pilda vameșului și a fariseului, cei zece leproși, pilda semănătorului, a fiului risipitor și a celor zece fecioare.

În final, spectatorii au fost încântați de frumusețea jocului popular românesc în care s-au prins copii tineri și bătrâni, români și italieni – cu toții fii ai lui Dumnezeu. S-au oferit multe diplome, icoane pictate și felicitări.

În ziua de 11 septembrie, ucenicii si-au luat icoanele în bagaje, având în suflet atâtea și atâtea amintiri frumoase.

Ultimul popas a fost peștera din Milicuca. Aici am întâlnit cu bucurie alți români ortodocși care oficiau aici Sfânta Liturghie la ceas de sărbătoare.

Ei proveneau din parohiile calabreze în frunte cu părintele protopop Ioan și părintele Costică din Regio Calabria.

Tabără de iconografie de la Stilo este un început. S-a dorit a fi un adevărat pelerinaj, nu numai al locurilor sfinte din Calabria, ci mai ales un pelerinaj spre inima noastră, pentru a-L descoperi acolo pe Hristos și a-L lăsa să intre și să sălășluiască.

Așa cum Biserica ne-a dăruit comoara ortodoxiei – icoana -, suntem datori la rândul nostru să le descoperim copiilor noștri adevărata fereastră spre cer, pentru a le arăta adevărata lumină – pe Iisus Hristos – Lumina lumii, și pentru a ne încălzi cu adevăratul soare.

Comentarii Facebook


Știri recente