Ultima zi din octombrie este dedicată Mării Negre

Data în care cele șase țări riverane Mării Negre, respectiv Bulgaria, Georgia, România, Rusia, Turcia și Ucraina au semnat „Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră” este sărbătorită drept Ziua internațională a Mării Negre. Documentul semnat în 31 octombrie 1996 conține un set de strategii și măsuri pentru salvarea și reabilitarea Mării Negre, notează Agerpres.

Celebrarea acestei zile urmărește conștientizarea importanței unui comportament pozitiv și responsabil față de mediul marin și costier.

Reziduurile transportate de râurile din 17 țări, pescuitul excesiv și deversările necontrolate de produse petroliere au produs dezechilibre ecologice în Marea Neagră, în ultimii 35 de ani. „Planul Strategic de Acțiune pentru Marea Neagră” promovează colaborarea tuturor țărilor costiere în vederea reducerii impactului poluării asupra ecosistemului marin.

Suntem administratori, nu proprietari ai creației lui Dumnezeu!

Patriarhul României a adresat de-a lungul timpului numeroase îndemnuri pentru protejarea mediului și a subliniat statutul oamenilor de „administratori, și nu proprietari ai creației lui Dumnezeu”.

„Întreaga creaţie, întreaga făptură, este făcută pentru sfinţire, pentru binecuvântare. De aceea, noi, cei care suntem botezaţi în numele Preasfintei Treimi, trebuie să ne comportăm în lume binecuvântând şi sfinţind locul în care trăim şi având o grijă deosebită pentru creaţia lui Dumnezeu: să nu o urâţim, să nu o profanăm, să nu o distrugem, să nu distrugem frumuseţea pământului, să nu distrugem frumuseţea râurilor, să nu poluăm apele mării şi ale oceanelor”.

Patriarhul Ecumenic, supranumit „Patriarhul Verde” pentru inițiativele sale ecologice, spune că „dacă noi am creat condiţiile grave pe care le confruntăm acum, în acelaşi fel suntem responsabili şi capabili să remediem starea de sănătate a mediului nostru”.

„Fiecare dintre noi trebuie să înveţe să aprecieze modul în care stilul de viaţă individual şi colectiv – alegerile şi priorităţile noastre – impactează asupra mediului”.

Marea Neagră este o mare intercontinentală, orientată est-vest, între Europa și Asia, cu o suprafață de 413.488 kmp, fără Marea Azov, care îi aparține și care are o suprafață de 38.000 kmp. Are o adâncime maximă de 2.245 m și scaldă țărmul României pe o lungime de 234 km, potrivit Enciclopediei Geografice a României, volum coordonat de Dan Ghinea.

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente