UE: Produsele de unică folosință din plastic interzise din 2021

Produsele de unică folosință din plastic vor fi interzise începând cu anul 2021 la nivelul Uniunii Europene, iar pentru PET-uri a fost fixat un obiectiv de colectare de 90% până în 2029, informează Parlamentul European.

Potrivit directivei adoptate miercuri, 27 martie 2019, nu vor mai putea fi produse şi folosite paharele, farfuriile, tacâmurile, paiele din plastic, pungile şi recipientele pentru alimente.

Directiva se va aplica în toate ţările Uniunii Europene. A primit 560 de voturi „pentru”, 35 de voturi „împotrivă” și 28 de abțineri.

Produsele din plastic interzise din 2021

Următoarele produse vor fi interzise în toate statele membre UE din 2021:

  • Tacâmuri din plastic de unică folosință (furculițe, cuțite, linguri, bețișoare)
  • Farfurii din plastic de unică folosință
  • Paie din plastic
  • Bețișoare de urechi din plastic
  • Bețișoare din plastic pentru baloane
  • Produse și recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil și recipiente pentru băuturi fabricate din polistiren expandat

Raportorul belgian Frédérique Ries a explicat că „aceste reglementări vor reduce impactul negativ asupra mediului cu 22 miliarde de euro – costul estimat al poluării cu plastic în Europa până în 2030”.

Doamna Frédérique Ries a afirmat că „Europa are acum un model legislativ ce trebuie apărat și promovat la nivel internațional, având în vedere natura globală a problematicii poluării marine cauzate de plastic”.

„Acest lucru este esențial pentru planetă”, a adăugat deputatul belgian.

Produsele vizate reprezintă 70% din deșeurile marine

Produsele vizate de această legislație constituie 70% din totalul deșeurilor marine.

Potrivit Comisiei Europene, mai mult de 80% din deșeurile marine sunt din plastic.  Din cauza vitezei lente de descompunere, plasticul se acumulează în mări, oceane și pe plajele din UE și din întreaga lume.

Urme de plastic sunt găsite în organismele marine precum broaște țestoase, foci, balene si păsări, dar și în pește și fructe de mare, de aici fiind prezente în lanțul alimentar uman.

Foto credit: AP / Parlamentul European

Comentarii Facebook


Știri recente