Turneu de conferințe: Arhid. Sorin Mihalache a străbătut zeci de mii de kilometri pe continentul american

Arhid. Sorin Mihalache a susținut în toamna aceasta un turneu de conferințe pe continentul nord-american. În lunile septembrie și octombrie, a străbătut 30.000 de kilometri, pentru a susține 14 conferințe și 4 ateliere în șapte state americane și o provincie canadiană.

„Nu este decât o picătură infimă într-un ocean imens de nevoi misionare câte există în comunitățile românilor ortodocși din America de Nord”, a scris arhidiaconul la întoarcere, într-un eseu publicat pe site-ul Mitropoliei Ortodoxe Române a celor două Americi, unde împărtășește impresii din această călătorie.

Conferințele au avut ca numitor comun aspecte care țin de viața spirituală și viața de familie în contextul provocărilor din societatea post-modernă.

Periplul american a început în Texas, în comunitățile din Austin și San Antonio, continuând în statul California, în San Jose, în Hayward și Sacramento. Au urmat statul Oregon, cu orașul Portland, și statul Washington, la Nordul Coastei de Vest, cu mai multe activități în Seattle.

Călătoria a continuat în provincia British Columbia din Canada, cu trei conferințe în Vancouver și un drum înapoi pe Coasta de Vest, în statul Nevada, la Las Vegas. Șederea pe Coasta de Vest s-a încheiat cu o conferință la Los Angeles, cel mai mare oraș al statului California.

Vizita a continuat pe Coasta de Est, la Atlanta, în statul Georgia, și s-a încheiat în comunitatea parohială a Bisericii „Sf. Nicolae” din New York.

„Fărâma de efort depusă în aceste călătorii, în acest scurt interval de timp, a fost pentru mine un prilej pentru a întrezări munca imensă, în plan misionar, pe care o desfășoară aici Biserica noastră și slujitorii ei”, scrie Arhid Sorin Mihalache.

„America strânge laolaltă multe contraste: prosperitate și provocări economice, dispute sociale și politice, inflamate mult de apropiatele alegeri, cosmopolitism, imigranți și multiple fracturi intracomunitare, tehnologii avansate, avangardism, invazia oamenilor fără adăpost, exhibiționism, libertinaj și o sete imensă pentru spiritualitate, emanciparea și hiper-emanciparea tinerilor în raport cu autoritatea părinților, dar și un adevărat cult pentru viața de familie, o atenție remarcabilă pentru cultura duhovnicească a interiorității omenești, o apetență pentru experiența comunitară a creștinismului ortodox, în comuniunea liturgică din spațiul eclezial.”

Provocări pentru românii din America

Clericul enumeră și provocările cu care se confruntă românii de peste ocean: munca în condiții de competitivitate extremă, efortul de adaptare la o societate neomogenă din punctul de vedere al valorilor pe care se bazează micro-comunitățile ce o alcătuiesc și necesitatea unui efort foarte susținut pentru a-și păstra propria identitate culturală.

Cel din urmă deziderat se împlinește prin multe activități educaționale și culturale de limbă, cultură și istorie românească organizate de parohii și prin călătorii dese în ale familiilor în România, „pentru a le oferi copiilor șansa întâlnirii cu persoanele dragi și locurile de suflet, petrecând săptămâni în sânul familiei lărgite și în mănăstiri”.

O altă provocare este distanța considerabilă pe care trebuie să o parcurgă românii pentru a participa la activitățile religioase și culturale ale parohiilor, precum și nesiguranța locurilor de muncă, ce îi determină adesea să migreze în interiorul SUA pentru o nouă slujbă. Aceasta afectează coeziunea comunităților românești.

Cu toate acestea, concluzia părintelui arhidiacon a fost că „Ortodoxia românească poate uni și destinele românilor din SUA, prin mila Domnului, sporind prin aceasta mărturia de viață în comuniune, ancorată în cerul iubirii dumnezeiești arătată în Fiul lui Dumnezeu făcut Om și al Sfintelor Taine ale Bisericii Lui”.


Turneul a fost întreprins la invitația Înaltpreasfințitului Părinte Nicolae, Mitropolitul celor două Americi, și cu binecuvântarea Părintelui Patriarh Daniel, a Părintelui Mitropolit Teofan și a Arhiepiscopului Nathaniel al Episcopiei Ortodoxe Române din America, subordonată Bisericii Ortodoxe din America (Orthodox Church in America).

Organizatori au fost Părintele Gabriel Teofil Ilieș de la Misiunea Sfânta Maria din Austin, Texas, și Părintele Ionuț Gusu din Seattle.

Foto credit: Mitropolia celor două Americi


Știri recente