Tulcea: Simpozionul „Jertfa preoților dobrogeni în Războiul pentru Întregire”

În sala de şedinţe a Primăriei orașului Măcin din Protopopiatul Niculițel a avut loc marți, 11 octombrie 2016, Simpozionul Jertfa preoților dobrogeni în Războiul pentru Întregire. Evenimentul a fost organizat de Episcopia Tulcii în parteneriat cu Arhiepiscopia Tomisului, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la intrarea României în Primul Război Mondial, informează Pr. Felix Neculai, consilier cultural și comunicații media – Episcopia Tulcii.

Manifestarea a fost precedată de o slujbă de pomenire a preoților tulceni și a eroilor și luptătorilor dobrogeni din Primul Război Mondial. Slujba a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, la Monumentul eroilor din localitate.

În programul manifestării au fost prezentate următoarele comunicări:

  • Considerații generale privind participarea României în Primul Război Mondial – Dr. Costin Scurtu, Directorul Muzeului Militar Național – Filiala Constanța;
  • Momente ale istoriei Dobrogei de Nord în vremea Războiului pentru Întregire 1916-1919 – Niculae Rădulescu, Tulcea;
  • Orașul Măcin în perioada anilor 1916 – 1918. Aspecte sociale și religioase – Dr. Sorin Mureșianu, Măcin, jud. Tulcea;
  • Organizarea Serviciului Religios Militar Român în Primul Război Mondial – Arhim Maxim Vlad, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sf. Ap. Andrei” din Constanța;
  • Preoți tulceni slujitori ai Bisericii, Armatei și Țării în Primul Război Mondial – Nicolae Catană, parohia Alba, jud. Tulcea;
  • Persecuțiile preoților din județul Tulcea de către armata bulgară- Nicolae Georgescu, Tulcea;
  • Preoți militari constănțeni în Primul Război Mondial – Ionuț Druche, director al Editurii Arhiepiscopiei Tomisului;
  • Organizarea serviciului religios în armata română după Primul Război Mondial- Daria Nicolae, director Asociația Culturală „Astra Dobrogeană”.

În cadrul întâlnirii, Preasfințitul Părinte Visarion a adresat un cuvânt în care a făcut referire la împlinirea celor 100 de ani de la Marele Război. Preasfinţia Sa a evocat rolul clerului ortodox în păstrarea credinței și a curajului oamenilor în fața vicisitudinilor războiului.

La manifestare au fost prezenţi foarte mulți elevi de la Liceul ,,Gh. Murgoci”, Școala ,,Gh. Banea” și Școala Nr. 1 din localitate, preoţi, profesori, medici, oameni de cultură şi reprezentanţi ai autorităţilor locale precum și participanți din localitățile Jijila, Greci, Turcoaia și Cerna. Chipurile preoților evocați astăzi au putut fi văzute de către participanții la eveniment într-un tablou păstrat la Episcopia Tulcii care prezintă Clerul din urbea și județul Tulcea la anul 1900, a precizat Pr. Felix Neculai.

Simpozionul Jertfa preoților dobrogeni în Războiul pentru Întregire va fi organizat în perioada următoare şi la Tulcea

 

Comentarii Facebook


Știri recente