Troiță pentru mitropolitul Iosif Naniescu în Basarabia

În localitatea Răzălăi, raionul Sîngerei din Republica Moldova, a fost sfințită o troiță din piatră, întru pomenirea mitropolitului Iosif Naniescu. Slujba de sfințire a fost oficiată de pr. Valeriu Cernei, vicar-administrativ al Episcopiei de Bălți, împreună cu pr. prof. Mircea Bejenaru din Suceava, informează „Ziarul Lumina”. La eveniment au participat peste 100 de persoane din Republica Moldova, un cor de bărbați din București și Florin Pintescu, profesor de istorie al Universității ‘Ștefan cel Mare’ din Suceava.

Troița a fost sculptată în basorelief la Cluj, la inițiativa ASCOR, și a fost instalată în satul de baștină al mitropolitului Iosif, pe locul vechiului cimitir – distrus de comuniștii sovietici – alături de pristolul vechii biserici din Răzălăi, unde a liturghisit tatăl marelui mitropolit. Acțiunea, menită să readucă în conștiința consătenilor, dar și a tuturor românilor din Republica Moldova personalitatea ierarhului Iosif Naniescu, a fost susținută de Primăria localității Răzălăi, de obștile mănăstirilor Diaconești și Putna, precum și de familii de bună-credință din România.

Mitropolitul Iosif Naniescu a fost episcop de Argeș (1873-1875), apoi mitropolit al Moldovei, timp de 27 de ani. Lui i se datorează finisarea Catedralei mitropolitane din Iași, unde se află moaștele Sfintei Parascheva. Osemintele sale sunt depuse în partea dreapta a aceleiași Catedrale mitropolitane.

Comentarii Facebook


Știri recente

Câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței” au fost premiați | FOTO

În aula Centrului pentru formare continuă „Dumitru Stăniloae” din București, au fost premiați luni, 20 mai 2024, câștigătorii Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul Care vindecă” și ai Concursului Național „Icoana Ortodoxă – lumina credinței”.…