Trinitas TV, partener media al ICR Veneția

Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția găzduiește, până pe 29 iulie, expoziția foto-documentară „Din istoria recentă a tehnicii românești, metoda inginerului Eugeniu Iordăchescu de translare a monumentelor istorice”, realizată cu sprijinul Academiei Române și al Muzeului Brăilei.

Trinitas TV, Televiziunea Patriarhiei Române, a fost partener media al acestui eveniment care marchează participarea României la cea de-a XV-a ediție a Bienalei de Arhitectură de la Veneția.

Cu prilejul deschiderii expoziției, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat un mesaj de binecuvântare, care a fost citit de academicianul Ionel Cândea:

Adresăm în acest context felicitări domnului inginer doctor Eugeniu Iordăchescu și organizatorilor expoziției împreună cu expresia înaltei noastre recunoștințe.

Trinitas TV a realizat un film documentar și a transmis, de asemenea, mesajul video al inginerului Eugeniu Iordăchescu către organizatori.

Muzeul Carol I din Brăila a adus și în orașul din lagună expoziția consacrată uneia dintre cele mai ingenioase metode de salvare a clădirilor de patrimoniu.

Expoziția a trezit interesul autorităților italiene care se ocupă de protejarea și conservarea patrimoniului.

Vreau să vă mulțumesc pentru această ocazie deoarece expoziția care se referă la activitatea inginerului Iordăchescu este foarte importantă. Ea ne vorbește despre această temă extraordinară, despre care s-a vorbit din păcate prea puțin în România, dar mai ales în străinătate. Este adevărat că, în ultimii ani, tema a fost reluată la București și în principalele orașe românești. Este vorba despre demolarea centrelor istorice, care în cazul Bucureștiului, al Capitalei, a căpătat dimensiuni uriașe. Din păcate, acest lucru a dus la pierderea – nu doar pentru poporul român, ci pentru noi toți, europenii, pentru toată lumea – a unui patrimoniu de o extraordinară importanță, a mărturisit arh. Paolo Tomasella Istituto Regionale per il Patrimonio Culturale.

Materialele prezentate de Televiziunea Patriarhiei Române adună cele mai importante mărturii despre activitatea și personalitatea inginerului Eugeniu Iordăchescu.

Expoziția găzduită de Institutul Român de Cultură şi Cercetare Umanistică de la Veneţia poate fi vizionată, de marţi până duminică, în intervalul orar 10:00 – 13:00 şi 16:00 – 20:00.

 

Comentarii Facebook


Știri recente