Trinitas TV a realizat un documentar despre fostul stareț al Mănăstirii Putna, Arhim. Iachint Unciuleac, supranumit „Duhovnicul Bucovinei”. Proiectul a fost realizat cu prilejul împlinirii unui secol de la nașterea părintelui.
Documentarul, realizat cu sprijinul Departamentului pentru Românii de Pretutindeni, se intitulează „Duhovnicul Bucovinei. Părintele Iachint de la Putna – 100 de ani de la naștere” și are durata de o oră.
Filmul, care prezintă mărturii de la fiii duhovnicești ai Starețului Iachint și de la cei care l-au cunoscut, a fost prezentat în cadrul simpozionului „Arhim. Iachint Unciuleac la 100 de ani de la naștere”, organizat de mănăstire marți, când s-au împlinit 100 de ani de la nașterea duhovnicului.
În aceeași zi, a fost programată și premiera online a filmului pe canalul de Youtube al Mănăstirii Putna.
Scurtă biografie
Arhim. Iachint Unciuleac a fost stareț al Mănăstirii Putna în perioada 1977-1992. S-a născut în 10 septembrie 1924 în satul Mănăstirea, comuna Dăgâța, județul Iași, într-o familie care dăduse mai mulți preoți. Doi dintre cei cinci copii ai familiei s-au călugărit.
„Duhovnicul Bucovinei” s-a mutat la Domnul în 23 iunie 1998, stând în scaunul de spovedanie. Avea 74 de ani, din care 42 de ani de slujire a Mănăstirii Putna – ca stareț și ca duhovnic.
Ca stareț, a reușit să protejeze obștea de presiunea regimului comunist, să continue lucrările de restaurare și să ajute și alte mănăstiri. În cartea sa, „Convorbiri duhovnicești”, Protos. Ioanichie Bălan îl numea „cel mai prețuit duhovnic și stareț în iubita noastră Bucovină”.
Vezi și:
- 22 de ani de la adormirea Părintelui Iachint Unciuleac. Clipa trecerii l-a găsit în scaunul de spovedanie
- 25 de ani de la plecarea Starețului Iachint: Avem nevoie de duhovnici iscusiți cum avem nevoie de mame jertfelnice
Foto credit: Mănăstirea Putna