Tricentenar brâncovenesc, evenimente liturgice și culturale

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu 40 de ierarhi români și străini, a săvârșit sâmbătă, 16 august, slujba sfințirii picturii noi și a binecuvântat lucrările de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București. Sfânta Liturghie, la care au participat foarte mulți credincioși bucureșteni, preoți și reprezentanți ai autorităților de stat, centrale și locale, a fost oficiată de Patriarhul României, înconjurat de soborul de ierarhi, pe un podium special amenajat în vecinătatea bisericii brâncovenești de la kilometrul 0 al României, informează „Ziarul Lumina”.

Manifestările dedicate Anului comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni au culminat în Capitală cu evenimentul de sâmbătă, 16 august, când, cu strălucire patriarhală și cu un impresionant sobor de arhierei, preoți, diaconi și numeroși credincioși, au fost cinstiți sfinții români care au suferit moarte martirică la Constantinopol în data de 15 august 1714: domnitorul Constantin Brâncoveanu cu cei patru fii ai săi, Constantin, Ștefan, Radu și Matei, și sfetnicul Ianache.

Sâmbătă dimineața, Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou și-a așteptat pelerinii îmbrăcată în veșmânt frumos, înnoit. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu arhiereii invitați din străinătate și din țară, a săvârșit slujba de sfințire a picturii noi a bisericii brâncovenești. Icoanele de pe catapeteasmă și fresca nouă au fost sfințite prin ungere cu Sfântul și Marele Mir și stropire cu agheasmă mică. Cu toții s-au rugat ca atunci când privim icoanele sfinților lui Dumnezeu cu ochii cei trupești, de atâtea ori cu ochii minții să pomenim și să gândim la faptele și la viața lor cea bineplăcută lui Dumnezeu, ca și cum am citi în Scripturi. Și mai cu seamă să ne amintim de jertfa Brâncovenilor, care este înfățișată la biserica aceasta lângă locul unde sunt moaștele Sfântului Voievod Constantin. De asemenea, au fost binecuvântate și lucrările de restaurare ce au fost făcute la exteriorul bisericii, care i-au redat locașului frumusețea cea dintâi.

În continuare, Sfânta Liturghie din ziua de prăznuire a Sfinților Brâncoveni a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de soborul de ierarhi ortodocși din care au făcut parte: IPS Grigorie, Arhiepiscopul Thyatirelor și Marii Britanii (Patriarhia Ecumenică); IPS Serafim, Mitropolit de Zimbabwe și Angola (Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi); IPS Ignatie, Mitropolitul antiohian al Franței, al Europei Occidentale și Meridionale (Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient); IPS Nectarie, Arhiepiscop de Anthidona și Epitrop al Patriarhiei Ierusalimului la Constantinopol (Patriarhia Ierusalimului); IPS Theodor, Mitropolit de Akhaltsikhe și Tao-Klardjeti (Patriarhia Georgiei); și următorii ierarhi români: IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului; IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord; IPS Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; IPS Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei; IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului; IPS Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi; IPS Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei; PS Corneliu, Episcopul Hușilor; PS Lucian, Episcopul Caransebeșului; PS Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; PS Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei; PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Visarion, Episcopul Tulcii; PS Petroniu, Episcopul Sălajului; PS Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei; PS Siluan, Episcopul ortodox român din Ungaria; PS Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal; PS Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; PS Ioachim Băcăuanul, Episcop-vicar a Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului; PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului; PS Ignatie Mureșeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei. Cântările Sfintei Liturghii au fost date de Corala „Divina Armonie” de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou.

Binecuvântări patriarhale și daruri pentru invitați

În cadrul Sfintei Liturghii, IPS Arhiepiscop Grigorie al Thyatirelor și Marii Britanii a citit mesajul Sanctității Sale Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic al Constantinopolului, la sărbătoarea Sfinților Martiri Brâncoveni. Prezența ierarhilor străini la sărbătoarea de sâmbătă nu a fost întâmplătoare. Ei au reprezentat Patriarhiile Ortodoxe prețuite de domnitorul român, cărora le-a purtat de grijă în timpul vieții și pe care le-a sprijinit. La sfârșitul Sfintei Liturghii, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal și secretarul Sfântului Sinod, a citit Actul sinodal comemorativ care prezintă în mod concentrat viața și virtuțile domnitorului martir Constantin Brâncoveanu și arată importanța canonizării lui, dar și evenimentele și lucrările care s-au făcut până acum în mod esențial pentru pomenirea domnitorului și a fiilor săi. Actul este semnat de toți membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, precum și de ierarhii străini prezenți la sărbătoarea de sâmbătă.

Acest moment solemn a fost marcat de Patriarhul României prin oferirea unor daruri simbolice comemorative care evidențiază împlinirea a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor.

Astfel, Preafericirea Sa a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru ierarhi înaltpreasfințiților arhiepiscopi și mitropoliți străini care au participat la sărbătoarea de la 16 august 2014. Ordinul pentru ierarhi, lucrat la Atelierele Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, este prezentat sub forma unui engolpion cu email care îi înfățișează pe cei șase martiri Brâncoveni. Ordinul a fost oferit de asemenea și tuturor ierarhilor români care au slujit împreună cu Patriarhul României sâmbătă, 16 august.

În continuare, Preafericirea Sa a acordat Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici părintelui paroh Emil Nedelea Cărămizaru de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou, iar pentru biserica înnoită a oferit mai multe daruri: o icoană cu Sfântul Constantin Brâncoveanu având un fragment din moaștele sale; o cruce de binecuvântare, mai multe cărți de folos liturgic, un DVD cu procesiunea-pelerinaj care a avut loc la 21 mai 2014 de la Catedrala Patriarhală până la biserica de la km 0; medalia omagială a Anului euharistic și comemorativă a Sfinților Martiri Brâncoveni.

În cuvântul de mulțumire, părintele paroh Emil Cărămizaru a evidențiat lucrările care s-au făcut la biserica brâncovenească din Capitală în ultimii ani: refacerea integrală a picturii, restaurarea exteriorului și sculpturii în piatră, înnoirea acoperișului, confecționarea mobilierului bisericesc în stil brâncovenesc, împodobirea și înfrumusețarea interiorului și exteriorului și aducerea raclei pentru adăpostirea și cinstirea cuvenită a moaștelor Sfântului Constantin Brâncoveanu. Părintele paroh a dăruit Patriarhului României o ediție de lux a Monografiei Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Nou. „În rândul multor locașe cinstitoare și cinstite de marele domn martir Sfântul Constantin Vodă Brâncoveanu se înscrie și Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou, acest sfânt și măreț locaș fiind ultima sa ctitorie și singura rămasă în cetatea Bucureștilor. Actuala biserică este în același timp și o impunătoare operă de artă brâncovenească. Cronicarul Radu Greceanu elogia ctitoria sfințită în ziua de 29 iunie 1707 în prezența măritului voievod român, de un impresionant sobor de ierarhi din țară și străinătate”, a spus părintele paroh Cărămizaru. Sâmbătă credincioșii au putut cinsti toată ziua moaștele Sfântului Voievod Constantin la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou, iar după tradiție au putut intra și în Sfântul Altar pentru a se închina la Sfânta Masă.

„Anul Brâncoveanu” în România

Urmând inițiativei Bisericii Ortodoxe Române, care a declarat anul 2014 Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni, și Guvernul României a declarat anul acesta „Anul Brâncoveanu”, instituțiile de cultură ale statului punând în valoare aspecte ale vieții sale, materializate astăzi prin impresionanta moștenire culturală care poartă numele de „arta brâncovenească” sau „cultura brâncovenească”. „Anul Brâncoveanu” a avut ca motto: „Cunoaște, respectă și promovează valorile neamului românesc”. Sâmbătă, la agapa oficială, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a dăruit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni: domnului Victor Viorel Ponta, prim-ministru al Guvernului României și președintele de onoare al Comitetului de coordonare a „Anului Brâncoveanu”, domnului Victor Opaschi, secretar de stat pentru Culte în Guvernul României. În clasa pentru clerici, ordinul a mai fost acordat părintelui arhimandrit Dionisie Constantin, consilier patriarhal, directorul Atelierelor Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă; părintelui arhimandrit Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna; și părintelui Mihai Hau, consilier patriarhal coordonator al Editurilor Patriarhiei Române. Preafericirea Sa a dăruit Ordinul „Crucea Maria Brâncoveanu” pentru cinstirea femeii creștine profesoarei Paula Ciuclea. De asemenea, Preafericirea Sa a dăruit Diploma omagială „Sfinții Martiri Brâncoveni” și medalia omagială a Anului euharistic și comemorativă a Sfinților Martiri Brâncoveni mai multor personalități publice, oameni de cultură și ostenitori din cadrul Administrației Patriarhale.

Sfințirea picturii ctitoriei brâncovenești de la Mogoșoaia

Duminică, 17 august, ctitoriile brâncovenești de la Mogoșoaia au trăit splendoarea vremurilor de odinioară. Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu s-a întors, după trei veacuri, la reședința din apropierea Capitalei, de această dată ca sfânt, binecuvântând poporul dreptcredincios prin sfintele sale moaște. Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Altarul de vară din incinta Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești” de un sobor de ierarhi români. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a sfințit pictura și a binecuvântat lucrările efectuate la biserica Parohiei „Sfântul Gheorghe” din Mogoșoaia, cunoscută în trecut drept „biserica din pajiște”.

Evenimentele au început din zori, când, după închinarea ultimilor pelerini, cinstitele moaște ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu au fost aduse de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București la ctitoriile brâncovenești de la Mogoșoaia. Racla cu sfintele moaște a fost întâmpinată de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la intrarea în Parcul Mogoșoaia și purtată, pe o distanță de mai bine de 1 km, într-un car de epocă special amenajat, tras de patru cai. La pelerinaj au participat preoți de caritate din județul Ilfov, preoți din cadrul protoieriilor Ilfov Nord și Ilfov Sud, preoți coslujitori de la protoieriile Sector 1 și Sector 6 Capitală, monahi, monahii și numeroși credincioși. În apropierea Bisericii „Sfântul Gheorghe” Mogoșoaia, ctitorie a domnitorului martir, racla a fost coborâtă din car și purtată pe umeri de preoți în jurul sfântului locaș, după care a fost depusă spre închinare în baldachin.

Sfânta Liturghie a fost săvârșită în Altarul de vară din incinta Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești” de Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, împreună cu un sobor de ierarhi membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, înconjurați de preoți și diaconi. După slujba Sfintei Liturghii, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României, a săvârșit slujba de sfințire a picturii Bisericii „Sfântul Gheorghe” Mogoșoaia. Din soborul de ierarhi au făcut parte IPS Grigorie, Arhiepiscopul Thyatirelor și Marii Britanii (Patriarhia Ecumenică); IPS Serafim, Mitropolit de Zimbabwe și Angola (Patriarhia Alexandriei și a Întregii Africi); IPS Ignatie, Mitropolitul antiohian al Franței, al Europei Occidentale și Meridionale (Patriarhia Antiohiei și a Întregului Orient); IPS Nectarie, Arhiepiscop de Anthidona și Epitrop al Patriarhiei Ierusalimului la Constantinopol (Patriarhia Ierusalimului); IPS Theodor, Mitropolit de Akhaltsikhe și Tao-Klardjeti (Patriarhia Georgiei); IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei; IPS Laurențiu, Mitropolitul Ardealului; IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei; IPS Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord; IPS Iosif, Mitropolitul ortodox român al Europei Occidentale și Meridionale; IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului; IPS Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei; IPS Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului; IPS Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului; IPS Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos; IPS Timotei, Arhiepiscopul Aradului; IPS Nicolae, Arhiepiscopul ortodox român al celor două Americi; IPS Arhiepiscop Ioan, Episcopul Covasnei și Harghitei; PS Corneliu, Episcopul Hușilor; PS Lucian, Episcopul Caransebeșului; PS Sofronie, Episcopul ortodox român al Oradiei; PS Galaction, Episcopul Alexandriei și Teleormanului; PS Ambrozie, Episcopul Giurgiului; PS Visarion, Episcopul Tulcii; PS Petroniu, Episcopul Sălajului; PS Siluan, Episcopul ortodox român al Ungariei; PS Timotei, Episcopul ortodox român al Spaniei și Portugaliei; PS Macarie, Episcopul ortodox român al Europei de Nord; PS Varlaam Ploieșteanul, Episcop-vicar patriarhal; PS Andrei Făgărășeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului; PS Paisie Lugojeanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei; PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului; PS Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului; PS Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, și PS Ignatie Mureșeanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Spaniei și Portugaliei.

„Sinteza brâncovenească între elemente artistice din Orient și elemente din Renaștere”

La final, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a vorbit credincioșilor prezenți despre istoricul locașului de cult și despre valoarea de simbol a acestuia: „Această biserică are valoare de simbol, deoarece aici venea adesea domnitorul Constantin Brâncoveanu, pentru a ieși din tumultul Capitalei, a se odihni, a se ruga, a medita și a primi pe cei mai importanți sfetnici pentru a se consulta cu ei. Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu voia să dăruiască acest palat fiului său Ștefan, care era un om cultivat, care vorbea greacă și latină foarte bine și care citise mult, având o predilecție deosebită față de viețile sfinților. El a scris lauda Sfântului Mare Mucenic Gheorghe și un cuvânt de laudă la sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Această preocupare a prințului sau voievodului Ștefan, fiul lui Constantin Brâncoveanu, pentru martiri și pentru Maica Domnului a fost izvorâtă dintr-o dragoste și dintr-o evlavie deosebită, dar în mod tainic, fără să știe, a fost o pregătire pentru mucenicie, o mucenicie care a avut loc la Constantinopol chiar în ziua sărbătorii Adormirii Maicii Domnului. De aceea, în pictura din biserica de la Mogoșoaia, tema muceniciei este o dominantă, precum și cinstirea Maicii Domnului printr-o îmbogățire iconografică ce depășește iconografia obișnuită a unei biserici. Aici se află o bogăție teologică și duhovnicească imensă în tematica picturii și în accentele care au fost puse atunci când a fost pictată. Ea a fost pictată de marele pictor Constantinos, pe care domnitorul l-a adus în Țara Românească și sub conducerea căruia s-a dezvoltat școala de pictură bizantină de la Mănăstirea Hurezi”.

Preafericirea Sa a arătat apoi că Mogoșoaia reprezintă sinteza brâncovenească dintre elementele artistice orientale și occidentale: „Pictura bisericii este o reluare și evidențiere a picturii bizantine tradiționale. Palatul însă are elemente din Renașterea florentină, astfel încât, la Mogoșoaia, se vede sinteza brâncovenească între elemente artistice din Orient și elemente din Renașterea italiană. Sfântul Domnitor Constantin Brâncoveanu a făcut trecerea de la Evul Mediu la modernitate, însă nu printr-o convulsie sau printr-o ruptură, ci printr-o sinteză. A păstrat tradiția răsăriteană, dar a preluat și elemente din arta occidentală, pe care însă le-a adaptat la buna-cuviință a sufletului românesc, inspirându-se și din arta populară românească. Om al sintezelor, Constantin Brâncoveanu a fost un om care a arătat deodată fidelitate față de tradiția ortodoxă răsăriteană și deschidere spre ceea ce este nou, venit din Occident”.

Daruri, diplome și distincții pentru binefăcătorii bisericii

Cu prilejul săvârșirii slujbei de sfințire a picturii bisericii, prin decizia chiriarhală a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, locașul de cult a primit al doilea hram, Sfinții Martiri Brâncoveni devenindu-i ocrotitori.

Pictura Bisericii „Sfântul Gheorghe” Mogoșoaia a fost restaurată cu sprijinul comunității și al autorităților locale. În semn de recunoștință, Patriarhul României le-a oferit binefăcătorilor care au contribuit la restaurare distincții și daruri. Astfel, părintele paroh Ion Vrăjitoru a fost hirotesit iconom stavrofor, iar arhim. Veniamin Goreanu, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Bucureștilor, a primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru clerici. Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni” pentru mireni a fost acordat domnilor Marian Petrache, președintele Consiliului Județean Ilfov, și Paul Mihai Nicu Precup, primarul comunei Mogoșoaia. Au mai primit Diploma omagială „Sfinții Martiri Brâncoveni” cu medalie arhid. Aurel Vlaicu, consilier eparhial în cadrul Sectorului patrimoniu și pictură bisericească al Arhiepiscopiei Bucureștilor; părintele protopop Cristian Mihai Burcea de la Protoieria Ilfov Nord; Mihail George Staicu, administrator public al comunei Mogoșoaia; Dan Ioan Pechi; Romeo Andronic, pictor restaurator; Doina Mândru, director artistic al Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești” Mogoșoaia, și Ortanța Ionescu.

Patriarhul României a oferit pentru Biserica „Sfântul Gheorghe” Mogoșoaia o cruce de binecuvântare, noile ediții ale Sfintei Evanghelii și Apostolului, mai multe cărți de cult și tipărituri despre epoca brâncovenească, dar și o icoană a Sfântului Constantin Brâncoveanu ce are încastrată o părticică din moaștele voievodului martir.

Părintele paroh Ion Vrăjitoru a adresat mulțumiri Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, ierarhilor coslujitori și membrilor comunității care au sprijinit restaurarea bisericii și a oferit Patriarhului României un engolpion și un buchet de flori.

În continuare, domnul primar Paul Mihai Nicu Precup a acordat Patriarhului Bisericii Ortodoxe Române titlul de cetățean de onoare al comunei Mogoșoaia.

Cu prilejul evenimentelor comemorative dedicate Sfinților Martiri Brâncoveni și al resfințirii picturii bisericii din incinta ansamblului arhitectural de la Mogoșoaia a fost lansată Monografia Bisericii „Sfântul Gheorghe” Mogoșoaia. Volumul a apărut la Editura „Cuvântul Vieții” a Mitropoliei Munteniei și Dobrogei și a fost prezentat de arhid. Aurel Vlaicu.

Invitații au vizitat apoi expoziția „Puterea viziunii” a pictorului și restauratorului Elena Murariu, găzduită de Palatul Mogoșoaia în perioada 16 august – 1 octombrie 2014.

Racla cu cinstitele moaște ale Sfântului Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu a rămas depusă spre închinare în baldachinul din incinta Centrului Cultural „Palatele Brâncovenești” până ieri după-amiază, după care a fost readusă în ctitoria voievodală „Sfântul Gheorghe”-Nou. La Mogoșoaia, credincioșii se vor putea închina în continuare icoanei Sfântului Constantin Brâncoveanu ce are încastrată o părticică din moaștele domnitorului martir, oferită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel Bisericii „Sfântul Gheorghe” Mogoșoaia.

Concert vocal-simfonic dedicat Sfinților Brâncoveni

Evenimentele organizate de Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor cu prilejul împlinirii a 300 de ani de la martiriul Brâncovenilor s-au încheiat duminică seară, la Ateneul Român, cu un concert vocal-simfonic.

Cuvântul Preafericitului Părinte Patriarh Daniel adresat organizatorilor și participanților în deschiderea spectacolului s-a intitulat: „Lumina care transformă jertfa sângeroasă în biruință spirituală”, din care redăm un fragment: „Cele trei secole care au trecut de la jertfa Sfinților Martiri Brâncoveni ne-au învățat că lumina credinței lor jertfelnice trebuie receptată cu recunoștință, ca un dar al lui Dumnezeu pentru neamul românesc. Un Domnitor creștin care își dăruiește viața pentru credința și demnitatea poporului său este un martir care luminează devenirea poporului pe care îl reprezintă. Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu continuă și în cer rugăciunea sa pentru poporul pe care l-a ocrotit și l-a condus cu credință și cu demnitate în anii lui de domnie. Moștenirea brâncovenească spirituală, culturală și patriotică este o lumină în istorie, iar coroana cerească a Sfinților Martiri Brâncoveni este o lumină în veșnicie. Din această lumină, care transformă jertfa sângeroasă în biruință spirituală, ne hrănim mintea și inima pentru a crește duhovnicește în dreapta credință, în bunătatea inimii și în recunoștința față de sfinții și eroii Neamului românesc„.

Preafericirea Sa a acordat mai multe ordine și diplome celor au sprijinit organizarea evenimentului. Sorin Oprescu, Primarul Capitalei, actorul Dorel Vișan, dirijorul Daniel Jinga și Părintele Arhidiacon Mihail Bucă au primit Ordinul „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Ordinul „Maria Brâncoveanu” i-a fost conferit sopranei Ana Cebotari. Totodată, Traian Radu Negrei, Directorul Administrației Monumentelor și Patrimoniului Turistic, Andrei Dumitriu, directorul general al Ateneului Român și Nicolae Licareț, directorul adjunct artistic al instituției au primit Diploma omagială „Sfinții Martiri Brâncoveni”.

În continuare, au adus „Cinstire Sfinților Martiri Brâncoveni” Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române, Corul Accoustic și Orchestra Metropolitană București.

În deschiderea concertului vocal-simfonic, în foaierul Ateneului Român, participanții au putut vizita expoziția „Puterea viziunii” a Elenei Murariu. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a oferit acesteia cu acest prilej Diploma omagială „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Expoziția a fost prezentată de academicianul Răzvan Theodorescu.

Comentarii Facebook


Știri recente