Trei secole de la martirajul Sfinților Brâncoveni

La împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni (1714-2014), Patriarhia Română și Arhiepiscopia Bucureștilor organizează astăzi și mâine un amplu program de evenimente religioase și culturale, informează Ziarul Lumina.

Astăzi, în ziua de prăznuire a Sfinților Martiri Brâncoveni, de la ora 8:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu alți ierarhi, va sfinți pictura nouă și va binecuvânta lucrările de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București, una dintre cele mai reprezentative ctitorii brâncovenești în care se păstrează moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu. În continuare, de la ora 9:30, Patriarhul României va oficia Sfânta Liturghie pe un podium special amenajat lângă Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou, înconjurat de un sobor de ierarhi români și ierarhi delegați ai Patriarhiei Ecumenice a Constantinopolului, Patriarhiei Alexandriei, Patriarhiei Antiohiei, Patriarhiei Ierusalimului și Bisericii Ortodoxe a Georgiei, Biserici pe care le-a ajutat mult Sfântul Constantin Brâncoveanu. La sfârșitul Sfintei Liturghii, se va citi Actul sinodal comemorativ la împlinirea a 300 de ani de la moartea martirică a Sfinților Brâncoveni, după cum informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Mâine, 17 august, de la ora 7:30, va avea loc o procesiune cu moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu de la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București până la Biserica „Sfântul Gheorghe” din incinta Ansamblului istoric brâncovenesc de la Mogoșoaia, pentru a fi venerate de cler și credincioși. În continuare, de la ora 9:30, va fi săvârșită Sfânta Liturghie arhierească, iar de la ora 11:30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, împreună cu alți ierarhi, va sfinți pictura restaurată a Bisericii „Sfântul Gheorghe”-Mogoșoaia. Racla cu moaștele Sfântului Voievod Martir Constantin Brâncoveanu va rămâne la Biserica „Sfântul Gheorghe” de la Mogoșoaia până în jurul orei 15:00, când va fi readusă la Biserica „Sfântul Gheorghe”-Nou din București.

Duminică seara, de la ora 19:00, la Ateneul Român va avea loc concertul vocal simfonic „Cinstire Sfinților Martiri Brâncoveni”, susținut de Grupul psaltic Tronos al Patriarhiei Române, dirijat de părintele arhidiacon Mihai Bucă, și de Corul Accoustic și Orchestra Metropolitană București, dirijate de domnul Daniel Jinga.

Comentarii Facebook


Știri recente