Trei parohii din Capitală îşi sărbătoresc hramul de Praznicul Schimbării la Față a Domnului (Hartă)

Trei parohii din Bucureşti îşi sărbătoresc hramul principal sau secundar în ziua sărbătorii Schimbării la Față a Domnului, în 6 august 2018.

Această sărbătoare este numită în popor și  Probojenia și rememorează momentul schimbării minunate la față a Domnului, în Muntele Taborului, în fața ucenicilor Săi, Petru, Ioan și Iacov.

 

Protoieria Sector II Capitală

Parohia Doamna Oltea

Parohia „Doamna Oltea” a fost înființată în anul 1940. Biserica parohiala a funcționat între anii 1940-1948 într-o clădire lângă fabrica „Fibrei”. În perioada 1948 a fost a fost ridicat primul lăcaș de cult din paianta, și a funcționat pana la demolarea lui abuzivă de regimul comunist în 27 noiembrie 1986.

După revoluție slujbele au fost oficiate într-o capelă, însă datorita numărului mare de credincioși a început reconstruirea bisericii mari, care a fost târnosită în anul 2000 în data de 8 iunie de Patriarhul Teoctist, care a dat și cel de al treilea hram al bisericii – Schimbarea la Față.

Protoieria Sector III Capitală

Parohia Izvorul Nou

Biserica nu este ctitorie voievodală, nici boierească, nici a vreunei bresle, ci ea este ctitorie a credincioșilor localnici și a altor binevoitori donatori.

După datele din arhivă, biserica a fost radical restaurată în anul 1894, când probabil a fost făcută și actuala pictura. În pronaos în dreapta, lângă perete și în stânga, tot lângă perete, se află două pietre funerare. Pe cea din dreapta, spre miazăzi, se poate citi  inscripția funerară.

Protoieria Sector IV Capitală

Parohia Bărbătescu Nou

Biserica a fost construită în anul 1906, de Regele Carol I, cu ocazia sărbătoririi a 40 de ani de domnie, având ca model biserica Sfântul Nicolae Domnesc din Iași, zidită de voievodul Ștefan cel Mare și Sfânt.

De-a lungul timpului, la această biserică au slujit personalități marcante ale Bisericii noastre, precum Ioan Hagiu, Dumitru Fecioru, Ioan Mircea, Bibicu Tănase.

 

Comentarii Facebook


Știri recente