Trei ierarhi îi vor pomeni la Iași pe membrii Sfatului Țării din 1918. Parastas la mormintele lor

Trei ierarhi se vor ruga marți în Catedrala Mitropolitană din Iași pentru membrii Sfatului Țării care au votat în 27 martie 1918 Unirea Basarabiei cu România. Arhiepiscopia Iașilor anunță parastase la mormintele lor din Iași.

După ce duminică a avut loc Proclamarea solemnă a canonizării Sfântului Ierarh Iosif cel Milostiv, Mitropolitul Moldovei, basarabean la origine, Arhiepiscopia Iașilor va marca acest moment și în 27 martie.

  • în Catedrala Mitropolitană vor oficia Sfânta Liturghie IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu PS Antonie de Orhei, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Chişinăului, și PS Macarie, Episcopul Ortodox Român al Europei de Nord. La final va fi oficiată o slujbă de Te Deum și un Trisaghion pentru pomenirea membrilor din Sfatul Țării care au votat Unirea din 27 martie 1918. Vor fi prezenți și cinci preoți din Mitropolia Basarabiei.
  • În Parohia Bârnova, la mormântul deputatului Ion Inculeț din Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” va fi oficiată o slujbă de pomenire la ora 11:30.
  • Începând cu ora 12:30 va fi săvârșită o slujbă de pomenire la Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial din Cimitirul „Eternitatea” din Iași. După acest moment se va merge la mormintele deputaților Atanasie Chiriac și Teofil Ioncu.
  • De la ora 13:30 va fi săvârșită o slujbă de pomenire în Cimitirul „Podgoria Copou”, din incinta Mănăstirii Copou, pentru deputatul Gheorghe Năstase.
  • Un alt moment solemn va avea loc începând cu ora 15:00, la Cimitirul „Sfântul Vasile cel Mare” din Iași, unde va fi pomenit deputatul Vasile Harea.

Cu prilejul aniversării a o sută ani de la Unirea Basarabiei cu România, marți, 27 martie 2018, vor fi oficiate slujbe de Te Deum și se vor trage clopotele în toate bisericile din cuprinsul Patriarhiei Române timp de un minut. Detalii aici.

Foto credit: basarabia-bucovina.info

Comentarii Facebook


Știri recente