Trei ierarhi au condus cortegiul funerar al artistului Dumitru Fărcaș

Mitropolitul Andrei al Clujului, Episcopul Iustin al Maramureşului şi Sătmarului și Arhiereul vicar Timotei Sătmăreanul au condus joi, 9 august 2018, cortegiul funerar al atistului Dumitru Fărcaș spre cimitirul din satul natal Groși, județul Maramureș.

Născut în 12 mai 1928 în satul Groși din Maramureș, Dumitru Fărcaș a fost unul dintre cei mai cunoscuți cântăreți români de muzică populară la instrumentul taragot.

Slujba înmormântării a fost oficiată la Casa de Cultură a Studenţilor din Cluj-Napoca de Înaltpresfinţitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului și un sobor de preoți.

După slujbă, cortegiul funerar al maestrului Dumitru Fărcaş a pornit spre Groşii Băii Mari pentru a fi înmormântat.

La intrarea în sat, cortegiul a fost întâmpinat de Preasfinţitul Părinte Iustin și de Preasfinţitul Părinte Timotei Sătmăreanul împreună cu oameni de cultură şi artiștti, dar și de locuitorii satului.

În drumul spre cimitir, sicriul fost dus de militari pe melodii interpretate la taragot de consătenii lui Dumitru Fărcaș: Prof. Ioan Berci şi Dan Gâdea, acompaniaţi la acordeaon de Dorel Rohian.

Episcopul Iustin a rostit un cuvânt de apreciere referitor la activitatea artistului Dumitru Fărcaș.

„Suntem lângă sicriul ce unei personalităţi de excepţie a culturii, muzicii, tradiţiei şi valorilor noastre româneşti, voievodul taragotului din Maramureş, maestrul Dumitru Fărcaş”, a subliniat Preasfinția Sa.

Episcopul Maramureșului și Sătmarului  a spus că maestrul „nu ne va mai vorbi faţă către faţă. Ne va vorbi doar prin viaţa lui, care rămâne în urmă ca o lumină, ca o icoană şi ca o pildă de urmat”.

A înţeles să împodobească raiul pământului românesc cu frumuseţi negrăite. Glasul taragotului lui Dumitru Fărcaş a cântat doinele, dorul şi durerea neamului românesc, a evidențiat ierarhul.

Un ultim omagiu i-a fost adus de prietenii şi consătenii săi din Groşi, care au interpretat la taragot o suită compusă din cele mai cunoscute melodii pe care le-a interpretat Dumitru Fărcaș.

Foto credit: Episcopia Maramureșului și Sătmarului

Comentarii Facebook


Știri recente