Trei ierarhi au aplaudat tinerii participanți la Festivalul graiului bănățean

Episcopia Caransebeșului a organizat sâmbătă a 11-a ediție a Festivalului de poezie în grai bănățean, intitulat „Credință și Lumină”. Trei ierarhi au asistat la poeziile recitate de tineri și copii pe scena festivalului.

Secțiunea de comunicări științifice s-a desfășurat în Sala „Mitropolit Nicolae Corneanu” a Episcopiei Caransebeșului, iar secțiunea artistică s-a desfășurat în curtea Reședinței Episcopale.

Tinerii au interpretat poezii dialectale, iar ansamblurile de copii „Timișul” și „Zestrea Gugulanilor” au oferit câte un recital de muzică populară, respectiv un moment de dans și cânt specific zonei Banatului.

La spectacol au asistat Părintele Episcop Lucian al Caransebeșului, Părinte Episcop Nicodim al Severinului și Strehaiei și Părintele Episcop Siluan al Ungariei.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

La final, Episcopul Caransebeșului le-a oferit daruri copiilor. „Să rămânem cu toții până la sfârșitul vieții lumină în această lume, luând lumină din Lumina Învierii lui Hristos”, le-a transmis el.

„Am rămas profund impresionat de darurile de la Dumnezeu pe care le au acești tineri minunați”, a declarat și Părintele Episcop Nicodim.

Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat: „Aceste poezii nu doar că duc mai departe graiul bănățean, cu tot ceea ce înseamnă tradiție în aceste locuri, ci abordează teme foarte importante și actuale, precum și nădejdi pentru prezentul și viitorul oamenilor din aceste părți”.

Maria Mândroane, etnolog la Muzeul Satului Bănățean din Timișoara, a remarcat: „Religiosul și poezia graiului, după cum vedeți, se îmbină foarte bine”.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

„Suntem fericiți că avem atât de mulți copii care iubesc și îndrăgesc graiul bănățean, dar bucuria cea mai mare este dată de faptul că Banatul istoric a reușit să fie împreună aici, prin trei reprezentanți, alături de vecinii noștri de «slog», din România, Serbia și Ungaria.”, a afirmat Dan Liuț, președintele Asociației Scriitorilor în Grai Bănățean.

Festivalul are ca scop promovarea și conservarea graiului bănățean, a cântecelor, a tradițiilor, a obiceiurilor și a portului popular din Banat. Este organizat de Episcopia Caransebeșului în colaborare cu Asociația Scriitorilor în Grai Bănățean, Ansamblul „Timișul” din Timișoara și Casa de Cultură „George Suru” din Caransebeș.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Evenimentul, care  a fost transmis în direct pe pagina de Facebook a eparhiei, a făcut parte din cea de-a 14-a ediție a Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului.

Foto credit: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente