Trei abilitări în teologie în Cetatea Băniei

Centrul de restaurare și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova a găzduit susținerea publică a trei proiecte de abilitare în teologie, semnate de pr. prof. univ. dr. Ion Popescu, pr. conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu și diac. conf. univ. dr. Gelu Călina. Evenimentul s-a bucurat de prezența Înaltpreasfințitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, decanul Facultății de Teologie din Caiova, informează Ziarul Lumina, Ediția de Oltenia.

Școala doctorală a Facultății de Teologie din Craiova s-a îmbogățit, începând de săptămâna aceasta, cu încă trei profesori coordonatori, în persoana pr. prof. univ. dr. Ion Popescu, pr. conf. univ. dr. Ioan Picu Ocoleanu și diac. conf. univ. dr. Gelu Călina. Materiile pe care vor activa cadrele didactive vor fi Teologie dogmatică, Teologie morală și Misiologie. Evenimentul de prezentare publică a proiectelor de cercetare a avut loc joi, 24 iulie, în cadrul Centrului de restaurare și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova. Cele trei teze prezentate public în cadrul raportului de abilitare au fost: „Revelația dumnezeiască ca posibilitate și Revelația dumnezeiască ca posibilitate și istoricitate”, semnată de pr. prof. dr. Ion Popescu, „Virtutea fecioriei în teologia morală ortodoxă și rolul ei în genealogia monahismului creștin” – pr. conf. dr. Ioan Picu Ocoleanu, și „Dezvoltarea studiilor misionare în secolul XX. Câteva poziții despre teologia misionară” – diac. conf. dr. Gelu Călina.

Pentru fiecare profesor candidat a fost întocmită o comisie, formată din cinci cadre didactice de la mai multe centre universitare din țară. În acest sens, pentru evaluarea pr. prof. dr. Ion Popescu a fost întocmită următoarea comisie: pr. prof. dr. Ioan Tulcan, de la Facultatea de Teologie din Arad, pr. prof. dr. Adrian Niculcea, de la Facultatea de Teologie din Constanța, pr. prof. dr. Gheorghe Petraru, de la Facultatea de Teologie din Iași, și pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. Pentru evaluarea tezei de abilitare a pr. conf. dr. Ioan Picu Ocoleanu au fost prezenți: pr. prof. dr. Nicolae Achimescu, de la Facultatea de Teologie din București, pr. prof. dr. Ioan Cristinel Teșu, de la Facultatea de Teologie din Iași, pr. prof. dr. Vasile Răducă, de la Facultatea de Teologie din București, și pr. prof. dr. Mihai Himcinschi, de la Facultatea de Teologie din Alba Iulia. În comisia de evaluare a tezei prezentate de diac. conf. dr. Gelu Călina s-a adăugat pr. prof. dr. Aurel Pavel, decanul Facultății de Teologie din Sibiu.

În urma prezentărilor și a evaluării celor trei teze de abilitare, comisia a avizat aprobarea acestora și totodată statutul de coordonatori de doctorat pentru cei trei părinți profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova. La final, părinții profesori au vizitat sălile de curs, paraclisul, laboratoarele și muzeul din cadrul Centrului de restaurare și vizualizare al Facultății de Teologie din Craiova.

Comentarii Facebook


Știri recente