Trăim într-o lume care nu mai iubeşte comuniunea: PS Timotei Prahoveanul

Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a evidenţiat, în omilia duminicală rostită la Mănăstirea Radu Vodă, faptul că societatea actuală este tot mai definită de egoism şi însingurare, menţionând că „trăim într-o lume care nu mai iubeşte comuniunea”.

El a făcut referire la acest aspect în contextul pildei celor poftiţi la cină şi a tras un semnal de alarmă asupra faptului că, în prezent, legăturile interumane sunt tot mai rare.

Nu mai avem puterea de a oferi altora bucurie

Ierarhul a subliniat că „puţini sunt oamenii care fac cină” şi îi cheamă pe cei apropiaţi, cu atât mai puţin pe cei săraci, aşa cum ne-a învăţat Hristos.

„Foarte mulţi oameni nu-şi mai cheamă nici măcar fraţii şi prietenii la cină. Nu mai avem puterea de a oferi altora bucurie. Cina, masa pe care o organizăm la o aniversare, la un sfânt care ne este ocrotitor, ne arată de fapt iubirea pe care Mântuitorul a recomandat-o ucenicilor”, a evidenţiat ierarhul în cuvântul rostit duminică la Mănăstirea Radu Vodă.

Să nu găsim scuze când Dumnezeu ne cheamă

Un alt aspect pe care Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor l-a evidenţiat a fost cel legat de invitaţia pe care Dumnezeu ne-o adresează la Cina Sa şi pe care noi, de cele mai multe ori, o refuzăm.

„Să nu mai găsim scuze când Dumnezeu ne cheamă către El, atunci când trebuie să fim prezenţi la Biserică, atunci când trebuie să venim la Cina Domnului, adică la Sfânta Liturghie”, a îndemnat ierarhul.

Preasfinţia Sa a atenţionat că dacă „îl refuzăm permanent pe Dumnezeu, într-o zi am putea să ne întâlnim şi noi cu refuzul Lui, refuz pe care îl întâlnim în evanghelia de astăzi prin cuvintele: Adevărat vă spun niciunul dintre cei poftiţi, care nu au răspuns, nu vor gusta din cina Mea”.

De asemenea, Părintele Episcop Timotei a explicat celor prezenţi că preocuparea pentru a dobândi Împărăţia Cerurilor trebuie să se regăsească permanent în viaţa noastră, aşa cum ne arată textul evangheliei din duminica celor poftiţi la cină.

În cadrul Sfintei Liturghii, diaconul Andrei Mănescu a fost hirotonit preot pe seama parohiei Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, Protoieria Sector 4 Capitală.

Foto credit: Constantinescu Cristian/Mănăstirea Radu Vodă

Comentarii Facebook


Știri recente