Tradiții și obiceiuri de iarnă, în Transilvania

Încheierea sărbătorilor de iarnă este marcată prin mai multe manifestări tradiționale. În unele dintre localități de pe Valea Mureșului, precum și în zona Maramureșului, se obișnuiește ca de Bobotează să se meargă cu Chiralesa, conform Agerpres citat de Ziarul Lumina.

În seara dinaintea Bobotezei, în unele sate din Bistrița-Năsăud, „hâzii” pleacă la colindat pe la fiecare casă, costumați cât mai înfricoșător, înaintea venirii preotului cu crucea, care sfințește gospodăriile cu agheasmă.

În județul Sibiu, de Sfântul Ioan Botezătorul, la Tălmăcel, are loc obiceiul cunoscut sub numele „Udatul Ionilor”. După slujba religioasă, alaiul de tineri pornește spre râul din sat.

Tinerii călări poartă steaguri tricolore, iar copiii sunt îmbrăcați în straiele tradiționale. Un element deosebit al acestei sărbători este carul tras de boi împodobiți și alte elemente tradiționale, specifice satului. La râu, feciorii îi udă pe rând pe toți ce poartă numele de Ion sau Ioana.

Alte obiceiuri rare, specifice perioadei sărbătorilor de iarnă, sunt, pe Valea Mureșului Superior, „Proștii” sau „Mascații”, „Vergelul” sau „Virgilitul” și „Mutatul Porților”, conform Muzeului de Etnografie și Folclor din Târgu Mureș.

Obiceiul Mutatului Porților de Anul Nou se practică încă pe Valea Mureșului Superior și este interpretat fie ca o pedeapsă pentru gazdele care nu primesc colindători, fie ca o atenție acordată fetelor nemăritate de către tinerii din sat.

Mutatul Porților se practică în noaptea dintre ani, când colindătorii, unii mascați, schimbă porțile vecinilor unele cu altele, sau le transportă la prima răscruce de drumuri, fie le ascund astfel încât să nu le mai găsească nimeni.

Cele mai populare sunt obiceiul uratului cu steaua de Crăciun, cu plugușorul și sorcova de Anul Nou.

La copii, obiceiul umblatului cu turca (denumită și capra în unele localități de pe Valea Gurghiului) în seara de Ajun a Crăciunului – la Idicel Sat, Idicel Pădure, Vătava, Bistra Mureșului, Deleni, Pietriș, Jabenița, Râpa de Jos, Săcalu de Pădure, Ibănești, Dumbrava etc.

Obiceiuri de iarnă mai rar răspândite sunt Lăturenii, care este un obicei de colindat de Crăciun la Luieriu, Săcalu de Pădure, Dumbrava etc., și Chiraleisa – obicei de urare a copiilor în dimineața de Bobotează -, în localități de pe Valea Mureșului superior, dar și din zona Câmpiei.

Comentarii Facebook


Știri recente