Tradiții și obiceiuri de iarnă

Din Bucovina și până în Oltenia, din Dobrogea și până în Banat, obiceiul popular al colindelor trăiește intens și în zilele noastre. Datinile și obiceiurile populare abundă la sfârșitul lunii decembrie, trec pragul Anului Nou, până aproape de Bobotează și praznicul Sfântului Ioan Botezătorul. Continuă și de acum înainte colindele de copii care aduc gospodarilor urările de belșug și recoltă bogată.

Mai multe informații legate de aceste obiceiuri a oferit pentru Radio TRINITAS etnomuzicologul Marian Lupașcu: „Plugușorul este cunoscut și răspândit mai ales prin școală, dar mai există și variante care nu au nimic de-a face cu acelea pe care le știe toată lumea. Mai sunt altele legate de colindat: Capra, Turca, Brezaia, (etc) colindatul cu măști animaliere (jocurile Căluții din Moldova, Ursul). Colindatul în sine nu se referă numai la colindele ca gen muzical poetic, ci cuprinde un întreg ceremonial cu dansuri, cu multe alte lucruri”.

Un alt obicei înrădăcinat în Oltenia, la 1 ianuarie, este primirea nepoților la moașă și datul la grindă.

Moașa pune bani într-un colac sau covrig împletit, apoi, cu covrigul pe cap, ridică de trei ori pruncul spre răsărit, cu urări de sănătate și belșug. Copiii mai măricei cântă „Sorcova” și primesc, apoi, răsplata cuvenită.

Comentarii Facebook


Știri recente