Tradiții locale: O parohie nemțeană îl cinstește pe Sf. Ioan cel Nou în joia de după Rusalii

Ctitoria domnitorului Miron Barnovschi din satul Buhalniţa, Neamț, își serbează hramul secundar – „Sfântul Ioan cel Nou” – în joia de după Rusalii.

Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava este cinstit în zilele de 2 iunie (ziua martiriului) și 24 iunie (ziua aducerii moaștelor sale la Suceava). Însă credincioșii din Buhalnița au o a treia zi de cinstire, o sărbătoare locală cu o tradiție de secole.

În joia de după Rusalii din anul 1415, moaştele Sfântului Mucenic Ioan cel Nou, aflate în drum spre Suceava, au fost așezate pentru o noapte în altarul Mănăstirii Buhalniţa.

În semn de recunoştinţă pentru binecuvântarea pe care au primit-o în acea noapte, credincioşii şi slujitorii mănăstirii au hotărât ca al doilea hram al bisericii să fie serbat întotdeauna joi, după Rusalii.

Din 1863, mănăstirea a devenit biserică parohială, dar sărbătoarea este ținută până în prezent.

Hramul Bisericii din Buhalnița

Joi, 11 iunie 2020, la hramul Bisericii din Buhalnița au slujit Protos. Ambrozie Ghinescu, Egumenul Schitului Pocrov al Mănăstirii Neamț, și preotul paroh Cristian Dăscălescu.

Pr. Cristian Dăscălescu a subliniat importanţa istorică a bisericii din Buhalniţa și a insistat asupra nevoii de a restaura biserica monument istoric.

„Ne dorim ca acest sfânt locaş important să fie rectitorit. Un locaş nu este ctitorit doar de generaţia care i-a pus temelia şi i-a întărit zidurile, ci de fiecare generaţie în parte”, a semnalat preotul paroh.

În acest an, în contextul serbării Sfântului Ioan cel Nou, s-au aniversat 562 de ani de la atestarea documentară a lăcaşului de cult, aflat în prezent într-un proces de renovare şi restaurare. Foto: captură video YouTube

Biserica din Buhalnița are ca hram principal sărbătoarea „Intrarea în biserică a Maicii Domnului”.

Foto credit: Constantin Ciofu

Comentarii Facebook


Știri recente