Tradiție și înnoire în relațiile româno-armene

Sectorul relații bisericești și interreligioase și Biroul de Presă ale Patriarhiei Române ne informează:

Luni, 29 noiembrie 2010, la Reședința patriarhală, Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, a primit în vizită de prezentare pe Excelența Sa Domnul Hamlet Gasparian, ambasadorul Republicii Armenia la București, la începutul misiunii diplomatice în România. La întrevedere a mai participat Părintele Arhimandrit Zareh Baronian, din partea Bisericii Armene din România.

Domnul ambasador Hamlet Gasparian a subliniat relațiile foarte bune dintre cele două popoare și a menționat faptul că, în Armenia, românii sunt apreciați pentru prietenia și ospitalitatea manifestate față de comunitatea armeană din România în cele peste opt secole de conviețuire pașnică. Ambasadorul Armeniei la București a făcut o scurtă prezentare a istoriei poporului armean și a relațiilor tradiționale de cooperare politică, economică și culturală dintre România și Armenia. În mod special, Excelența Sa a reliefat contribuția importantă a Catolicosului tuturor armenilor de pioasă amintire Vasken I, născut la București, pentru păstrarea vie a credinței poporului armean în perioada regimului comunist.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a evidențiat legăturile de prietenie dintre Bisericile celor două popoare, cu o bogată și îndelungată tradiție creștină, care împărtășesc valori comune în contextul multicultural al Europei de astăzi. În acest sens, Patriarhul României a exprimat speranța intensificării relațiilor bilaterale tradiționale prin oferirea reciprocă de burse de studii, pelerinaje și organizarea de manifestări cu scopul unei mai bune cunoașteri a istoriei, culturii și vieții bisericești ale celor două popoare.

Comentarii Facebook


Știri recente