Totul aici pe pământ ar trebui să fie o prelungire a ceea ce este în cer – Mitropolitul Teofan la Capela Spitalului Providența

În predica rostită luni în capela Spitalului Providența, Mitropolitul Teofan a spus că „totul aici pe pământ ar trebui să fie o prelungire a ceea ce este în cer”, făcând referire la iubirea și comuniunea din cadrul Preasfintei Treimi.

„Relațiile dintre persoanele Sfintei Treimi se definesc prin iubire, prin comuniune, prin ceea ce teologii numesc perihoreza Sfintei Treimi”, a precizat Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Despre perihoreză, Părintele Mitropolit a spus că este „acea stare pe care o trăiesc persoanele Sfintei Treimi prin care fiecare lasă loc celeilalte pentru a se arăta, pentru a se manifesta, fiecare se micșorează pentru ca celălalt să crească”.

„Același lucru ar trebui să se împlinească și în familie și în viața de mănăstire și într-o entitate, mai ales creștină precum este aceasta”, le-a spus ierarhul medicilor, personalului instituției, pacienților și credincioșilor prezenți la sfințirea Capelei.

Capela „Sfânta Treime” a Spitalului Providența din Iași a fost sfințită luni, în ziua hramului ei, în urma unor lucrări de extindere și reamenajare, informează Doxologia.

Spitalul Providența
Mitropolitul Teofan sfințind Capela Spitalului Providența. Foto: Doxologia

În continuarea omiliei, Părintele Mitropolit a insistat asupra trăirii creștinului după modelul stării Preasfintei Treimi: prin iubire, prin comuniune și prin această stare de a-l pune în evidență, de a-l arăta, de a-l pune în evidență mai mult pe celălalt decât pe sine”.

Înaltpreasfinția Sa a evidențiat și care este contrariul acestei stări: „pretenția la superioritate pe care o avem în relațiile cu ceilalți, dorința de a-i domina și de a vedea în celălalt doar răul pe care ni-l face, și nu chipul lui Dumnezeu care se află în el”.

„Mântuirea noastră, starea noastră de bine, de adevăr, trece întotdeauna prin celălalt”, a concluzionat Mitropolitul Teofan.

Distincții pentru cei care au ajutat la reamenajarea capelei

La finalul programului liturgic, pentru întreaga activitate rodnică desfășurată în cadrul unității medicale, Pr. Ioan Boampă, preotul spitalului până în anul 2012, și Pr. Constantin Puiu, actualul slujitor, au fost hirotesiți de către Mitropolitul Moldovei și Bucovinei iconom stavrofori.

În același context, Înaltpreasfinția Sa a oferit directorului general al Spitalului Providența, Marinel Talpeș, și directoarei Policlinicii Providența, Daniela Năclad, distincția mitropolitană „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei” pentru mireni, precum și câteva distincții de vrednicie.

Spitalul Providența

Spitalul Providența a fost sfințit în 13 octombrie 2000, în prezenţa Patriarhului Ecumenic Bartolomeu, a vrednicului de pomenire Patriarh Teoctist, dar și a Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolitul Moldovei și Bucovinei.

Din punct de vedere medical, spitalul este subordonat Direcției de Sănătate Publică (DSP) Iaşi, ca şi celelalte unităţi medicale locale, iar din punct de vedere patrimonial aparţine Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

În prezent unitatea medicală are o capacitate de 102 paturi, 2 săli de operație, o unitate de terapie intensivă, saloane și rezerve dotate și amenajate conform standardelor, oferind servicii de spitalizare de zi și continuă pentru toate, atât pentru pacienții din Iași, cât și din țară.

Spitalul Providența este prima unitate medicală de acest gen din structura Bisericii Ortodoxe Române.

Spitalul Providența
Spitalul Providența al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. Foto: Doxologia„

Capela „Sfânta Treime” a fost târnosită în forma ei inițială în 12 iunie 2006 de Patriarhul Daniel. În perioada 2017-2018, paraclisul a fost supus unor lucrări de extindere și reamenajare.

Foto & video credit: Doxologia

Comentarii Facebook


Știri recente