Toți cei botezați suntem chemați să devenim apostoli, spune Episcopul Ignatie

Părintele Episcop Ignatie a vorbit duminică despre chemarea pe care ne-o adresează Dumnezeu. Nu doar Apostolii, ci toți cei botezați suntem chemați să-L urmăm pe Hristos prin ceea ce facem. Dacă Îl iubim, Îl vom urma trăind doar pentru El. Este o iubire pe care și părinții o învață când au un copil: vor trăi pentru copil, nu pentru ei, spune ierarhul.

În Duminica Sfinților Români, Episcopul Hușilor a oficiat Sfânta Liturghie în Parohia Novaci din Protopopiatul Huși. În cuvântul de învățătură, el a vorbit despre chemarea Apostolilor de către Mântuitorul la slujirea de a vesti Evanghelia Împărăției lui Dumnezeu.

„Chemările pe care Dumnezeu ni le face sunt irezistibile. Nu le putem refuza. Sunt atât de adevărate, încât simțim, în adâncul ființei noastre, că ni se potrivesc cel mai bine”, a spus ierarhul.

Răspunsul pescarilor a fost pe măsură. Îndată au mers după Hristos. „Cuvântul cheie al acestui pasaj evanghelic este un adverb de timp: «îndată»”, a subliniat ierarhul. Acest cuvânt „ne dă un orizont foarte amplu și de profunzime asupra atitudinii Apostolilor”.

„Niciunul dintre ei, în momentul în care a fost chemat, nu i-a cerut Domnului explicații suplimentare. Noi suntem obișnuiți, când cineva ne spune să facem ceva concret, să cerem explicații, să ne spună care sunt sarcinile și responsabilitățile”, a observat părintele episcop.

„Am vrea să ni se pună în față fișa postului, în care să fie cuprinse toate responsabilitățile, obligațiile și drepturile pe care le avem. Apostolii nu au cerut astfel de explicații”, cu toate că poate s-au întrebat în sinea lor ce însemna că îi va face „pescari de oameni”.

Această urmare necondiționată poate veni numai din iubire.

„Este ceea ce facem și noi, atunci când iubim pe cineva foarte mult. Ne vine foarte ușor să îl urmăm, să ținem cont de vorbele și cuvintele lui”, a explicat ierarhul. „Ne este foarte simplu ca inima noastră să fie atentă la tot ceea ce ne spune persoana pe care o iubim, încât conținutul vieții celuilalt devine conținutul vieții noastre”.

Când iubim, „trăim viața celui pe care îl iubim, fără să depunem niciun efort. Toată simțirea și gândirea noastră sunt îndreptate spre acea persoană”, a mai spus el. Astfel, „«a merge după Hristos» nu înseamnă altceva decât a trăi viața lui Hristos, a călca pe urmele Lui, în sens spiritual”.

O astfel de iubire trăiesc părinții când apare copilul în viața lor. Toți ar trebui să ne asumăm viața lui Hristos cu atenția și dragostea pe care părinții le acordă propriilor copii: părinții nu mai trăiesc pentru ei, ci pentru copii, spune ierarhul.

Apostolii au fost chemați la misiunea de a-și asuma viața lui Hristos, după cum spunea Sfântul Apostol Pavel: „Nu eu mai trăiesc, ci Hristos trăiește în mine” (Galateni 2, 20).

Iar această misiune ne este încredințată tuturor: „Toți cei care suntem botezați suntem chemați să devenim apostoli, fiecare prin ceea ce face”, a spus ierarhul. „Ni se cere să fim apostoli ai lui Hristos. Să Îl urmăm într-un mod cât mai autentic și cu cât mai multă promptitudine și disponibilitate”, a încheiat Părintele Episcop Ignatie.

Foto credit: Episcopia Hușilor

Comentarii Facebook


Știri recente