Torino: Curs de instruire a clericilor în pastorația persoanelor private de libertate

Parohia „Înălțarea Sfintei Cruci” din Torino a găzduit vineri un curs de instruire a clericilor din eparhie în pastorația celor din închisori. Workshopul a fost susţinut de Pr. Ionuț Vaseliu, capelan la Penitenciarul Poarta Albă (Arhiepiscopia Tomisului).

„Cuvântul Sfântului Apostol Pavel: deşi sunt liber faţă de toţi, m-am făcut rob tuturor, ca să dobândesc pe cei mai mulţi; Cu iudeii am fost ca un iudeu, ca să dobândesc pe iudei; cu cei de sub lege, ca unul de sub lege, deşi eu nu sunt sub lege, ca să dobândesc pe cei de sub lege, îmi este motto în ceea ce privește activitatea cu persoanele private de libertate”, a spus părintele Vaseliu.

I-am sfătuit pe toți colegii mei să-și pornească de aici misiunea aceasta.

Dintre metodele practice folosite în pastoraţia persoanelor private de libertate, părintele Vaseliu a evidenţiat cateheza aplicată.

„Am făcut coruri, am interpretat piese de teatru cu tematică religioasă, am organizat concursuri de poezie și multe altele. Prin toate acestea am urmărit ca deținuții să se apropie de Biserică”, a spus părintele care a adăugat că în cultul divin public „primează săvârșirea Sfintei Liturghii, dar și diferitele taine și ierurgii de care au nevoie oamenii aceștia”.

În cea de-a doua parte a întâlnirii a urmat o sesiune de întrebări și răspunsuri în contextul tematicii abordate.

Cursul face parte dintr-un proiect demarat prin Departamentul pentru Închisori al Episcopiei Ortodoxe Române a Italiei.

Episcopul Siluan al Italiei a vorbit într-un interviu acordat pentru Radio România Actualităţi despre misiunea desfăşurată în penitenciarele din Italia.

„Încercăm să fim prezenți și în mijlocul lor și să nu-i mai învinovățim și noi, ci mai degrabă să-i ajutăm să iasă din închisoare cu o altă perspectivă asupra vieții și cu o altă scară a valorilor, dacă se poate, și uneori lucru acesta se și întâmplă”.

Ierarhul român a prezentat şi o parte dintre roadele misiunii în rândul celor din închisori.

„Chiar am întâlnit prin parohii pe cutare sau cutare deținut care m-a văzut la una dintre trecerile mele prin închisoare și a venit la mine să îmi spună: Preasfințite, iată eu sunt cutare, v-am văzut la închisoare la Rebibia și-am ieșit acum și vin la biserică! Sau chiar îmi aduc aminte că a fost un băiat care s-a botezat în închisoare, că-și dăduse seama că știa că nu e botezat, dar nu luase în serios rezolvarea acestei situații și era foarte bucuros că s-a botezat în închisoare”.

În toată Italia sunt mai mult de 100 de capelani ortodocși români care frecventează penitenciarele din zona lor de pastorație.

Foto credit: Episcopia Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sf. Dimitrie cel Nou la Catedrala Mitropolitană din București: PS Paisie Sinaitul explică ce munți mută credința

„Expresia mută munții atribuită credinței nu trebuie neapărat înțeleasă în sensul strict al cuvântului”, a spus Preasfințitul Părinte Paisie Sinaitul duminică, la Catedrala Mitropolitană „Sf. Spiridon” – Nou din București. Liturghia în acest sfânt lăcaș…