Toiagul răspunderii păstorului este sfânt: Mănăstirea Putna l-a cinstit pe Sf. Ier. Iacob Putneanul

Mănăstirea Putna și-a cinstit, în zilele de 14-15 mai, al doilea mare ctitor, pe Sf. Ier. Iacob Putneanul.

Sărbătoarea a început marți dimineață, cu așezarea moaștelor Sf. Iacob Putneanul într-un baldachin din curtea mănăstirii, spre a fi cinstite de credincioși.

Slujba Privegherii pentru sărbătoarea sfântului a fost oficiată marți seară de Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților.

Să ne sprijinim în „toiagul rugăciunii”

PS Damaschin Dorneanul a oficiat Privegherea din ajunul pomenirii Sf. Ier. Iacob Putneanul marți, 14 mai 2024. Foto: Mănăstirea Putna

„A spus Sfântul Iacob că toiagul rugăciunii este sprijin puternic în viața noastră. Cine se sprijină de obicei în toiag?” a spus ierarhul. „Cineva care e neputincios, cineva care este bătrân, cineva care nu își poate ține echilibrul, așa este? Și cum altfel dacă nu slabi și neputincioși suntem și noi în drumul acestei vieți?”

„Ca atare, luați-vă toiag de rugăciune în calea vieții acesteia. Prețuiți-i și pe oamenii care vă sunt în jur și care vă ajută. Dar, în principal, gândul să ne fie spre Dumnezeu”, a spus Preasfinția Sa.

„Așa a reușit să treacă el prin viață, că nu i-a fost ușor nici lui. Chiar dacă vi se pare că a fost cu slavă, greu i-a fost și lui”, a mai spus despre sfânt părintele episcop vicar.

„Dar și-a pus nădejdea Dumnezeu, Lui I-a închinat viața din fragedă copilărie și El i-a fost toiag și sprijin, pentru că prin rugăciune a ținut legătura cu Domnul. Ajută-ne, Doamne, și pe noi să dobândim toiag de rugăciune și, când nu-l vom avea în mână și nu vom ști cum să-l ținem în mână, să-l chemăm pe Sfântul Iacob, care să vină să ne întărească și să mijlocească El pentru noi.”

Miercuri dimineață, Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul al Sucevei și Rădăuților, cu părinți din obște și cu alți clerici invitați.

„Păstorul cel bun”

PS Siluan al Italiei a oficiat Liturghia din ziua de pomenire a Sf. Ier. Iacob Putneanul miercuri, 15 mai 2024. Foto: Mănăstirea Putna

Sf. Ier. Iacob Putneanul „s-a făcut Păstorul cel bun care-și pune sufletul pentru oile sale. Deși a fost doar 10 ani în arhierie – ca mitropolit și, mai înainte, episcop la Rădăuți – a împlinit acest cuvânt al Mântuitorului pe deplin”, a spus Episcopul Italiei în cuvântul de învățătură.

Preasfinția Sa a vorbit despre activitatea rodnică împlinită de sfântul mitropolit: „Dacă, din 1700 până 1750, se publicaseră 10 cărți de învățătură, în 10 ani cât a fost el arhiereu, a publicat 15 cărți. Apoi a purtat de grijă de nevoile celor lipsiți, așa cum făcea și Sfântul Vasile și a rânduit să se zidească bolniță la «Sfântul Spiridon»”.

Ierarhul nu a omis să menționeze și faptul că, într-o vreme „când nu era inspectoratul școlar, era mitropolitul care se gândea cum să aibă ei (copiii – n.red.) abecedare. Primul Abecedar care s-a imprimat aici a fost din cel pe care l-a imprimat el și l-a îmbunătățit. Au fost vreo două sau trei ediții”.

Mănăstirea Putna și-a cinstit, în zilele de 14-15 mai, al doilea mare ctitor, pe Sf. Ier. Iacob Putneanul. Foto: Mănăstirea Putna

„A purtat de grijă și de propria lui mântuire, și de propria lui nevoință, și de propria lui pocăință și, în același timp, a purtat de grijă de hrana în primul rând sufletească, dar inclusiv de hrana trupească pentru cei lipsiți”, a spus ierarhul.

Referindu-se la combaterea, de către Sf. Ier. Iacob Putneanul, a taxei împovărătoare numită „văcărit”, Preasfințitul Părinte Siluan a subliniat despre el: „Să porți grijă de sufletul tău în toată vremea, dar în același timp să-ți vibreze inima față de tot omul necăjit și de grija lui și de nevoile lui, începând cu cei mai mici”.

„Sfântul Iacob a reușit să împlinească fiecare dintre chemările arhierești pornind de la cuvântul Domnului pe cât mai deplin, în timpul scurt în care el a fost arhiereu. Și lucrul acesta este o pildă pentru noi toți, pentru, în primul rând pentru noi, episcopii.”

La momentele rânduite din cadrul slujbei de miercuri, 15 mai 2024, au fost oficiate două hirotonii. Foto: Mănăstirea Putna

La momentele rânduite din cadrul slujbei au fost oficiate două hirotonii: Episcopul Siluan l-a hirotonit ierodiacon pe monahul Paisie Dobândă, iar Episcopul vicar Damaschin Dorneanul l-a hirotonit preot pe Ierod. Iachint Sabău, ambii pe seama Mănăstirii Putna.

La Liturghie au luat parte și copiii de la Școala Gimnazială din Putna, care poartă, din anul 2018, numele „Sf. Mitropolit Iacob Putneanul”, deoarece este continuatoarea primei școli rurale din Moldova, înființată la inițiativa Mitropolitului Iacob Putneanul în anul 1759.

Moment artistic susținut de corul școlii întemeiate de sfântul putnean

După slujbă, Corul „Fiii Putnei” al instituției de învățământ, coordonat de prof. Mariana Maloș, a prezentat un scurt moment artistic. Copiii, îmbrăcați în port popular bucovinean, au cântat Troparul Sf. Ier. Iacob Putneanul și alte cântece religioase.

În deschiderea recitalului, Arhim. Dosoftei Dijmărescu, monah putnean și exarh cultural al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, a amintit că scopul sfântului mitropolit era ca, prin educație, copiii să se apropie mai mult de Dumnezeu.

„Sfântul Iacob Putneanul a venit la Putna pe când avea 12 ani, în 1739. S-a uitat în jur și a văzut oameni, călugări, care știau carte. Și a învățat și el. S-a uitat în jur și a văzut oameni care nu doar că își doreau să se apropie de Dumnezeu, ci știau cum să o facă. Și a învățat și el”, a spus arhimandritul.

Copiii de la Școala Gimnazială din Putna, înființată la inițiativa Mitropolitului Iacob Putneanul în anul 1759, au susținut un moment artistic sub coordonarea profesoarei de muzică Mariana Maloș miercuri, 15 mai 2024. Foto: Mănăstirea Putna

Impresionat de momentul artistic, Preasfințitul Părinte Siluan i-a felicitat pe copii, precum și pe directorul Ciprian Crețan și pe cadrele didactice. „Am constatat că fiecare regiune și fiecare persoană care vine în străinătate vine cu o zestre și vine cu o moștenire (din România – n.red.)”, a spus ierarhul.

„Moștenirea aceasta, cu care voi acum vă îmbrăcați, a fost apărată uneori cu viața și cu sângele de înaintașii voștri și ai noștri, ai tuturor”, a continuat Preasfinția Sa cu referire la portul popular.

„De aceea merită toată prețuirea, că, dacă ei nu se luptau fiecare generație în parte, voi acum erați în fața mea în blugi. Civilizația lumii acesteia s-ar bucura foarte mult ca toți să fim în blugi. Dar, din fericire, în poporul nostru există identitate și în satele noastre există identitate.”

„Pe lumea asta, în afară de mama și tata, și mult mai presus decât mama și tata, ne iubește Dumnezeu. Și tare bine ar fi să ne învățăm de pe acum să răspundem și noi la Dumnezeu cu iubire. Să ne învățăm să iubim pe Dumnezeu de mici, nu să așteptăm să ne dovedească Dumnezeu ceva”, le-a mai spus copiilor Preasfințitul Părinte Siluan al Italiei.

Preasfinția Sa i-a îndemnat pe copii să transmită mai departe și limba română, ca parte a tezaurului cultural românesc.

„O casă sunt”

Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, a mulțumit ierarhilor și credincioșilor participanți la hram miercuri, 15 mai 2024, de sărbătoarea Sf. Ier. Iacob Potneanul, ocrotitorul obștii. Foto: Mănăstirea Putna

La final, Arhim. Melchisedec Velnic, starețul Putnei, a mulțumit Arhiepiscopului Calinic al Sucevei și Rădăuților pentru binecuvântare, ierarhilor prezenți pentru slujire și tuturor celor prezenți pentru participare.

Având în vedere că în 16 mai sunt sărbătoriți Cuvioșii Sila, Paisie și Natan, la Mănăstirea Sihăstria Putnei, părintele stareț a vorbit despre așezămintele monahale din zona Putnei.

„Expresia «o casă sunt» o găsim la Sfântul Iacob Putneanul. Se referă la Mănăstirea Putna și toate schiturile care au fost în jur, pe valea Putnei. Acestea nu sunt puține, dacă ne uităm în tabloul comandat de Sfântul Iacob Putneanul în 1760, o copie se păstrează în muzeul mănăstirii”, a spus arhimandritul.

„De la intrare, la vărsarea Putnei în Suceava, pe Țurana, a existat un lăcaș monahal, apare în tabloul din 1760; pe pârâul Viețului, este Chilia Sfântului Daniil; apoi mănăstirea veche – acolo au activat călugări cărturari, arhimandritul Vartolomei Mazereanu; Mănăstirea Putna, apoi Sihăstria Putnei; Schitul Ursoaia, care era deasupra Sihăstriei; Poiana Sihastrului – unde este acum Mănăstirea Daniil Sihastru.”

Foto credit: Mănăstirea Putna

Urmărește-ne pe Telegram: t.me/basilicanews


Știri recente