Toate sunt binecuvântate celor ce sunt binecuvântați – Episcopul Ieronim la Mănăstirea Radu Vodă

În contextul oficierii Sfintei Liturghii la Mănăstirea Radu Vodă, Episcopul Ieronim Sinaitul a remarcat duminică în predica sa că „toate sunt binecuvântate celor ce sunt binecuvântați, celor care au vedere duhovnicească”.

Vorbind despre grijile vieții și despre puterea de a discerne, Preasfinția Sa a subliniat că „lumina lui Dumnezeu din ființa noastră ne ajută prin acest discernământ să avem vedere duhovnicească asupra vieții, organizându-o”.

Ierarhul a evidențiat că nu trebuie să pierdem „pentru cele trecătoare pe cele veșnice și nemuritoare”, dar trebuie să știm că „toate sunt binecuvântate celor ce sunt binecuvântați, celor care au vedere duhovnicească. Iar această vedere ne vine din propovăduirea și luminarea pe care ne-a adus-o Mântuitorul”.

Episcopul Ieronim, pentru a aduce mai multă înțelegere asupra subiectului, l-a oferit ca exemplu pe Sfântul Ioan Gură de Aur, care „ne spune că din alipirea noastră excesivă de cele pământești izvorăsc toate relele care ne vin în viața noastră”.

Ierarhul a completat apoi cu un exemplu al Fericitului Augustin despre albine care „zboară într-un anume fel ca să nu-și lipească aripioarele și să rămână imobilizate de miere, care este lipicioasă”.

Preasfinția Sa a îndemnat credincioșii să vadă în toate „pronia, sau purtarea de grijă a lui Dumnezeu” deoarece „numai cel care nu crede în Dumnezeu se îngrijorează peste măsură de susținerea existenței sale”.

Cel care crede în Dumnezeu știe că dacă El poartă de grijă păsărilor, îmbracă iarba câmpului, îmbracă crinii cu așa o frumusețe, va purta de grijă și sufletului nostru.

Evidențiind mesajul principal al Evangheliei de duminică: „ridicarea de la cele materiale spre cele spirituale”, ierarhul a spus că „Dumnezeu ne-a dăruit toate aceste bunătăți să le stăpânim, nu să ne stăpânească ele pe noi”.

Foto credit: Basilica.ro

 

Comentarii Facebook


Știri recente