Tinerii și persoanele nevoiașe în atenția preoților clujeni

La Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca a avut loc conferința preoțească de toamnă pentru Protopopiatul Cluj II cu tema „Două imperative ale parohiei: activitățile cu tinerii și asistența socială”, informează „Ziarul Lumina”.

Întâlnirea preoților din Protopopiatul Cluj II a debutat cu oficierea unei slujbe de Te-Deum, în capela Facultății de Teologie Ortodoxă și a continuat în Sala „Nicolae Colan” a unității de învățământ cu ședința propriu-zisă, prezidată de Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului.

În cadrul conferinței preoțești, IPS Părinte Mitropolit Andrei a vorbit despre importanța pastorației preoților în ceea ce-i privește pe tineri și i-a îndemnat pe aceștia să desfășoare proiecte și programe dedicate lor, pentru a-i apropia mai mult de Biserică și de Dumnezeu. În această misiune trebuie să conlucreze și școala prin profesorii de religie, care au o responsabilitate în educarea tinerilor și formarea lor în spiritul valorilor moral creștine.

În vederea intensificării activității pastoral-misionare dedicată tinerilor, IPS Mitropolit Andrei i-a îndemnat pe preoți să realizeze la nivelul parohiei un grup de tineret și să desemneze un reprezentant care să fie membru în Asociația Tinerilor creștini ortodocși de la nivelul protopopiatului.

Biserica, în întâmpinarea celor nevoiași

IPS Părinte Mitropolit Andrei a evidențiat, de asemenea, importanța derulării la nivelul fiecărei parohii a unor proiecte sociale pentru persoanele nevoiașe și familiile sărace fără venituri. În această misiune au fost îndemnați să se implice atât preoții slujitori și credincioșii, cât și tinerii care pot să dea o mână de ajutor pe măsura puterii lor.

Întâlnirea a continuat cu susținerea unui referat de către părintele Claudiu Melean de la Parohia „Sfântul Alexandru” din Cluj-Napoca, prilej cu care s-a evidențiat rolul activităților catehetice și interactive derulate în parohie și menite să-i atragă pe tineri spre Biserică și spre cunoașterea lui Dumnezeu. Părintele Claudiu Melean a vorbit, în prezentarea sa, și despre pericolele la care sunt expuși tinerii în prezent, dar și despre modul în care Biserica poate interveni și îi poate ajuta pe tineri să treacă peste ispite. La final, pr. Melean a prezentat activitățile cu tinerii și cu cei mici desfășurate în Parohia „Sfântul Alexandru”.

Un al doilea referat a fost susținut de părintele Claudiu Precup, de la Centrul de servicii sociale „Sfântul Vasile cel Mare”, care a vorbit despre principiile după care funcționează asistența socială, modalitățile de prevenire a riscului social și despre categoriile de activități desfășurate de Biserică, precum și cele desfășurate prin preoții misionari. Au urmat dezbateri și discuții pe tema propusă, iar la final au fost discutate și diferite probleme de ordin administrativ, pastoral și misionar. Conferințele preoțești de toamnă în Arhiepiscopia Vadului, Feleacului și Clujului se desfășoară în perioada 23 septembrie – 31 octombrie, în toate cele nouă protopopiate ale eparhiei.

Comentarii Facebook


Știri recente