Tinerii români din Europa Centrală s-au reunit la Graz

La sfârșitul săptămânii trecute a avut loc cea de-a V-a adunare anuală a Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania (ATORG), organizație a tineretului românesc din spațiul european de limbă germană, aflată sub ocrotirea Sfântului Siluan Atonitul. După cum spune și mottoul asociației, „Mărturie prin prietenie”, tinerii din ATORG își propun să promoveze valorile ortodoxe în viața de zi cu zi, în primul rând prin prietenia față de aproapele.

După cum informează Ziarul Lumina, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Serafim, Mitropolitul ortodox român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, și sub președinția Preasfințitului Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, cea de-a V-a adunare anuală ATORG s-a desfășurat, în perioada 11-13 octombrie, în orașul austriac Graz, o cetate universitară cu tradiție, care găzduiește un număr impresionant de tineri români, mulți dintre ei studenți sau cercetători. Întâlnirea are loc în fiecare an în preajma praznicului Sfintei Cuvioase Parascheva și a începutului de an universitar. Anul acesta, la întâlnirea organizată la Castelul St. Martin din apropierea orașului Graz, unde au participat 140 tineri, a fost invitat Virgiliu Gheorghe Vlăescu, teolog și biofizician.

Tema conferinței de sâmbătă, 12 octombrie, a fost „Locul și importanța familiei ca «ecclesia domestica» în viața omului contemporan”. Virgiliu Gheorghe Vlăescu a atras atenția asupra faptului evident că în lumea modernă cultura familiei este pusă în pericol, iar lupta împotriva vieții conform tradiției a început prin relativizarea adevărului și a reperelor în viață. Ființa umană, definită de datul său de origine dumnezeiască și de caracterul personal, este zdruncinată de inversarea valorilor impuse cu agresivitate de mass-media. Sistemul dependențelor induse pornește de la promovarea unei vieți ușoare, a erotismului excesiv și a fugii de responsabilitate. Cu un atare comportament, omul modern este vulnerabil în fața greutăților și devine mult mai dependent de nevoi altădată necunoscute. Virgiliu Gheorghe Vlăescu a concluzionat că doar printr-o relație interpersonală, directă între creștini, în sânul Bisericii ca familie mai mare, omul trăiește o viață adevărată. A trăi în familie este o artă care trebuie învățată, însă acest lucru e posibil numai prin „metanoia”, schimbarea minții, însoțită de un act de adâncă smerenie în recunoașterea importanței nevoilor celuilalt și răbdare față de neajunsurile aproapelui. Recâștigarea dimensiunii de soț, soție, părinte, copil are loc în sânul Bisericii – mame, prin Spovedanie și Împărtășirea cu Sfintele Taine.

Ca în fiecare an, tematica propusă la conferință a fost aprofundată pe mai multe grupe de discuții, acestea fiind: „raportul dintre «homo technologicus» și «homo familis/societatis»”; „ereditatea ca dar și ca dat”; „educația copiilor în familiile mixte (etnic sau confesional)”; „influența directă a mass-media asupra educației copiilor”: precum și „teologii din «ecclesia domestica»”. Fiecare participant a putut alege o singură temă de discuții, iar după Vecernie, grupele au prezentat ideile dezbătute și concluziile în plen, astfel încât tematicile să devină cât mai familiare pentru toți. A urmat apoi o nouă sesiune de întrebări și răspunsuri pe tema provocărilor moderne aduse familiei, discuțiile încheindu-se târziu.

Propuneri pentru întâlniri regionale și interparohiale

De asemenea au avut loc discuții organizatorice și s-a făcut un bilanț al acestei asociații, la cinci ani de la înființarea sa. Principala problemă rămâne aceea a distanțelor care, în ciuda tehnologiilor, cauzează o comunicare încă precară între tineri.

Din acest motiv, printre propuneri s-au numărat organizarea pe internet a unui forum de discuție ATORG, a unor întâlniri regionale sau interparohiale mai dese, a unui pelerinaj în țară, precum și implicarea materială în acordarea unor burse de ajutorare a membrilor cu situații materiale precare.

Tinerii au participat alături de credincioșii români din Parohia „Sfântul Nicolae” Graz la Sfânta Liturghie, săvârșită de PS Sofian Brașoveanul, înconjurat de un sobor de slujitori din care au făcut parte părintele paroh Nicolae Vâlcea și preoți români din Germania și Austria. Preasfinția Sa a explicat în cuvântul de învățătură rostit Pilda semănătorului, evidențiind că fiecare dintre noi trebuie să ne ostenim pentru a fi și semănători ai cuvântului lui Dumnezeu, dar și pământ bun în care sămânța trebuie să rodească prin lucrarea faptelor bune. De asemenea, PS Sofian Brașoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române a Germaniei, Austriei și Luxemburgului, a mulțumit oaspeților pentru efortul de a veni de la mari distanțe la sărbătoarea tinerilor, precum și gazdelor și organizatorilor pentru buna primire și desfășurare a evenimentelor.

Sărbătoarea a continuat cu o agapă organizată de parohia din Graz, fiind încheiată cu piesa de teatru creștin „Nicanor și Secunda” (despre viața Sfinților Timotei și Mavra), pusă în scenă cu măiestrie și credință de profesorul Ilie Manta, cu ajutorul unui grup de elevi ai Colegiului Național „Al. Papiu Ilarian” din Târgu Mureș.

La propunerea părintelui protosinghel Calinic Vintilă, parohul comunității românești din Hamburg, adunarea din anul următor va fi organizată de Parohia „Sfântul Ioan Botezătorul” din orașul hanseatic.

Comentarii Facebook


Știri recente