Tinerii ortodocşi români din Europa Centrală, întruniţi la Freiburg | Tema întâlnirii: dialogul dintre științele contemporane și credință (VIDEO)

Atorg

În perioada 29 septembrie-1 octombrie a avut loc, la Freiburg, a zecea reuniune anuală a Asociației Tinerilor Ortodocși Români din Germania (ATORG). Invitatul din acest an a fost părintele diacon Sorin Mihalache de la Universitatea din Iași. Subiectul întrunirii a fost dialogul dintre științele contemporane și credință.

Peste 150 de tineri români din Germania, Austria, Anglia, Elveția, dar și invitați din România au participat la întâlnirea aniversară a asociaţiei. Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Serafim, Mitropolitul Ortodox Român al Germaniei, Europei Centrale și de Nord, reuniunea a fost organizată la Freiburg, cu sprijinul parohiei românești „Sf. Mina” din orașul de la poalele Munților Pădurea Neagră, informează Ierom. Ioan Popoiu, Consilier Mass Media al Eparhiei.

Vineri, 29 septembrie

Vineri seara, în deschiderea conferinței, diac. Teodor Tăbuș, coordonatorul echipei de organizare, a explicat celor prezenţi actualitatea subiectului din acest an, anume dialogul dintre științele contemporane și credință. Pr. Nicolae Gilla, vicepreședintele asociației și Dl. Dumitraș Ionescu, membru al comunității din Freiburg și cunoscut teolog, au dezvoltat tema cu referiri la Cartea Genezei.

Sâmbătă, 30 septembrie

Sâmbătă dimineața, PS Episcop vicar Sofian Brașoveanul, președintele asociației, a salutat pe toți cei prezenți și a prezentat pe părintele Sorin Mihalache, invitatul din acest an, cunoscut pentru conferințele sale în care evidenţiază faptul că teologia, filosofia, psihologia, matematica și fizica se întâlnesc pentru a-L slăvi pe Dumnezeu.

Părintele diacon, conferențiar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Iași și autor a mai multor volume dedicate teologiei și științei, a vorbit despre frumusețea diversității din creație, pe care a interpretat-o ca o expresie a marii bunătăți a lui Dumnezeu, revărsată în creație prin mulțimea de energii.

Echilibrul extraordinar al lumii întregi – macrocosmos – e comparabil cu echilibrul activităților cerebrale ale omului –microcosmos-, în care tainic locul precis al „eu”-lui este imposibil de definit. Însă amândouă existențele tainice, ale lumii și omului, trimit mai departe pe credincios către taina lui Dumnezeu, Care este comuniune de persoane și izvor de iubire în nenumărate chipuri.

Discursul părintelui Mihalache a implicat răspunsuri și opinii ale tinerilor angajați în diverse ramuri ale științelor: inginerie, medicină, psihologie, arte, fizică. Au fost exprimate diferite opinii despre influența, pozitivă sau negativă,  pe care locul de muncă o poate avea asupra înaintării în credință.

Așa cum a precizat PS Sofian, prima „înghițitură” din paharul științei aduce deseori în sufletul cercetătorului îndoiala sau necredința, însă ultima „înghițitură” readuce credința profundă.

Orice experiență de viață, de muncă, de întâlnire cu altul sau cu altceva ne poate ajuta să descoperim încă o părticică din universul spiritual, până atunci ascuns. Este însă foarte important ca tânărul să știe cărei experiențe să îi lase loc în sufletul său și căreia nu, pentru că omul este ceea ce el însuși trăiește în fiecare secundă a existenței sale.

După masa de prânz au fost constituite grupe de discuții organizate în funcție de interesele și pregătirile celor prezenți  – fizică, biologie-chimie, psihologie, medicină, arte, matematică, iar concluziile au fost prezentate în plen, urmând o nouă serie de explorări inedite ale legăturilor dintre științe și credință, realizate de părintele Sorin Mihalache.

Duminică, 1 octombrie

Tinerii prezenţi la ATORG au participat duminică la Sfânta Liturghie oficiată de PS Sofian Braşoveanul în biserica St. Cyriak a parohiei „Sf. Mc. Mina” din Freiburg-Lehen.

În omilia rostită în cadrul slujbei, părintele Sorin a vorbit celor prezenți despre iubirea lui Dumnezeu pentru întreaga creație, pe care noi o putem descoperi la orice pas.

După împărtășirea credincioșilor, în încheierea Sfintei Liturghii,  PS Sofian a mulțumit tinerilor pentru prezența numeroasă și interesul arătat dialogului dintre știință și credință, exprimându-și bucuria de a se afla din nou la Freiburg, în mijlocul credincioșilor care s-au implicat în mod deosebit în organizarea acestui eveniment anual dedicat tineretului ortodox românesc din Europa Centrală.

La invitația Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Serafim, întâlnirea din 2018 va avea loc în incinta Centrului Mitropolitan de la Nürnberg.

Foto Credit: ATORG Germania

Comentarii Facebook


Știri recente