Tinerii din Parohia Verona 1 sunt în tabără în România: „În căutarea originilor”

Tinerii din parohia românească Verona 1 se află în aceste zile în sudul României, unde vizitează obiective spirituale și culturale, alături de cadrele didactice de la școala parohială. Excursiile fac parte din proiectul „În căutarea originilor – călătorii culturale în spațiu și timp românesc”.

Vizitarea obiectivelor a fost însoțită de seminare tematice. La Orșova, în fața „Tabulei Traiane”, a basoreliefului lui Decebal săpat în stâncă și a ceea ce a rămas din podul arhitectului Apolodor, participanții au aflat despre „Românii și romanitatea lor” cu ajutorul profesorilor de la Facultatea de Teologie a Universității din Craiova.

De asemenea, la Târgu-Jiu, a avut loc seminarul „Constantin Brâncuși și importanța sa pentru arta universală”, iar la Mănăstirea Polovragi s-a discutat despre Constantin Brâncoveanu în calitatea sa de creator de cultură și spiritualitate românească.

Alte obiective vizitate în sudul țării de tinerii români care trăiesc în Italia au fost: Mănăstirile Tismana, Lainici, Hurezi și Cozia, dar și Muzeul Satului Vâlcean, Muzeul de Artă și cel de Etnografie din Craiova.

La Craiova, participanții au vizitat atelierele de restaurare de icoane și carte veche și expoziția studenților absolvenți ai secției de arte plastice.

După 7 zile de excursii în România (21-28 iulie), tinerii continuă proiectul în Italia. A doua etapă constă în participarea la ateliere de pictură, desen, sculptură și modelaj, susținute de membri ai Uniunii Artiștilor Plastici din România. Acestea vor avea loc, pe parcursul a 14 zile, la Parohia „Sfântul Proroc Ilie” Verona.

Lucrările realizate de tineri vor fi prezentate într-o expoziție care va reprezenta și finalul proiectului.

Tabăra „În căutarea originilor – călătorii culturale în spațiu și timp românesc” este desfășurată de Parohia Verona 1, prin Departamentele Catehetic și Cultural ale Episcopiei Italiei și este finanțată de Departamentul pentru Românii de pretutindeni. Colaboratori ai proiectului sunt Facultatea de Teologie a Universității din Craiova și Uniunea Artiștilor Plastici, filialele Dolj și Mehedinți.

Foto credit: Episcopia Ortodoxă Română a Italiei

Comentarii Facebook


Știri recente