Tinerii din Lupșa de Jos redescoperă cântecul și dansul popular

La Lupșa de Jos, județul Mehedinți, s-a înființat, de câteva săptămâni, Ansamblul Folcloric „Dorulețul”, în cadrul unui proiect cultural finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Acest ansamblu reunește săptămânal, sub coordonarea a doi profesori, de dans și de cânt popular, tinerii din sat și din împrejurimi care doresc să redescopere frumusețea ascunsă în trilurile cântecelor vechi și în mișcările antrenante ale jocului folcloric tradițional.

„Identitate etnofolclorică în Broștenii Mehedințiului – restituire a patrimoniului imaterial local” este numele proiectului care face posibil procesul complex de reînviere a tradițiilor autentice ale zonei. Inițiat de Asociatia „Fiii Lupșei”, în parteneriat cu Episcopia Severinului și Strehaiei, Asociația Ariadnae Filum pentru Cultură a Românilor (Vlahilor) din Serbia, Muzeul Satului Bănățean, Consiliul Local al Comunei Broșteni și Școala cu clasele I-VIII Broșteni, proiectul și-a propus de la bun început să aducă în sfera publicității acele elemente de folclor ce se află în pericol de dispariție și să le transmită mai departe generațiilor tinere, ca pe o comoară de mare preț, a precizat Cătălin Cernătescu, redactor știri al Episcopiei Severinului și Strehaiei.

Repetițiile cu ansamblul „Dorulețul” se desfășoară de două ori pe săptămână, în ședințe de câte trei ore, tinerii beneficiind de îndrumarea specială a celor mai buni doi dascăli de artă populară din județ, Sița Novac Pescaru, profesoară de muzică la Palatul Copiilor din Drobeta Turnu Severin și Dumitru Nadu, coregraful ansamblului Danubius.

În serile de miercuri și joi de peste săptămână, în jurul orei 18:00, copii și adolescenți își dau întâlnire la troița din mijlocul satului, însoțiți de părinții la fel de nerăbdători să își vadă odraslele bucurându-se de muzica și jocul din moși-strămoși.

Pe lângă cântecele și dansurile pe care le deprind, fiii comunei Broșteni vor lua contact și cu o suită de obiceiuri specifice zonei. În acest sens, de câteva zile cutreieră satele în lung și în lat, un specialist în etnologie de la Muzeul Satului Bănățean, Dr. Maria Mândroane, culegând de la bătrâni tot ceea ce ține de particularitatea folclorică autohtonă.

Rezultatele cercetării întreprinse pe teren vor fi făcute publice în cadrul unor conferințe la care vor lua parte marea majoritate a locuitorilor comunei. Datorită consistenței materialelor culese până acum, specialistul a remarcat o bogăție remarcabilă a surselor, o tematică și o motivică variată, fapt care poate conduce, în opinia domniei sale, la o restituire aproape deplină a patrimoniului imaterial local.

Următorul mare eveniment se desfășoară pe 30 iulie 2013. Este vorba despre conferința „De la naștere la marea trecere în tradiția locală” ce va cuprinde o serie de convorbiri cu bătrânii selectați dintre locuitorii satelor, care vor expune teoretic și practic obiceiurile locului, așa cum le-au moștenit de la predecesori.

Comentarii Facebook


Știri recente