Tineri ortodocși în comuniune la Coronini, județul Caraș-Severin

Dragostea, prietenia şi credinţa sunt cele trei cuvinte care descriu cel mai bine Școala de vară „Credinţa Altfel – Întărim caractere”, ce s-a desfășurat săptămâna trecută la Coronini, județul Caraș-Severin. Aceasta este mărturia celor peste 30 de tineri care timp de o săptămână au participat la un program duhovnicesc, la un atelier de autocunoaștere și dezvoltare personală, precum și la seri tematice, coordonate de părintele Mihai Ciucur, inspector în cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebeșului, alături de Maria Liță, psiholog, precum și de alți voluntari, au precizat Diac. Pavel Canea și Darius Herea.

Niciodată nu am mai simţit o apropiere la fel de puternică de Dumnezeu şi o dorinţă mai aprinsă de a-L cunoaşte, aşa cum am simţit în această săptămână aici, ceea ce m-a determinat să îmi doresc să vin şi în următorii ani în aceste locuri, a mărturisit Claudiu Suciu, 15 ani, Miercurea Ciuc – Harghita.

Oferită în mod gratuit celor mai buni și merituoși tineri din centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului, precum și tinerilor invitați din Episcopia Covasnei și Harghitei, tabăra și-a propus prin diversele programe să aducă în sufletul copiilor o rază de lumină pentru a-L cunoaște și a se apropia mai mult de Dumnezeu.

Mă bucură faptul că am participat la această şcoală de vară de la Coronini. Cred că această tabără are rolul de a ne face să înţelegem credinţa altfel, dar mai ales să Îl cunoaştem pe Dumnezeu cu mintea şi în special cu inima şi să putem descoperi drumul corect pe care trebuie să mergem în viaţă, a spus Andrei Suciu, 17 ani, Livezi – Harghita.

Proiectul desfășurat pe malul Dunării de către Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebeșului, a fost derulat în parteneriat cu Universitatea „Eftimie Murgu” din Reșița și a inclus de asemenea și activități educative de informație non-formală, jocuri și activități în aer liber. Toate aceste activități s-au desfășurat sub atenta supraveghere a coordonatorilor, a mai multor voluntari de la centrele de tineret ale Episcopiei Caransebeșului, precum și formatorilor ca Gigi Szeneszy, cel care a animat constructiv energia tinerilor.

Sunt foarte încântat că am participat la această tabără în care s-au petrecut lucruri frumoase, plăcute sufletului meu. Fiind prima şcoală de vară la care am participat, mărturisesc că sunt uimit de munca tuturor organizatorilor şi a voluntarilor. Am întâlnit aici multe persoane minunate şi am legat la fel de multe prietenii. De asemenea, mi-au adus o bucurie la fel de mare toate activităţile, invitaţii şi concursurile cu caracter duhovnicesc şi didactic. Toată această experienţă m-a făcut să pot spune că îmi doresc să mai particip la astfel de tabere, dar mai ales, să mulţumesc pentru că a fost o săptămână în care am reuşit să îmi întăresc caracterul!, a afirmat George Hînda, 17 ani, Pătaş – Caraş-Severin.

Tabăra de la Coronini ajunsă la cea de-a 4-a ediție și-a propus totodată să ofere tinerilor participanți modele de cunoaștere, dar mai ales de trăire a credinței ortodoxe în Hristos. Astfel că, această săptămână de „credință altfel” a fost binecuvântată și de prezența în mijlocul tinerilor a Preasfințitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, care a săvârșit o slujbă de mulțumire și binecuvântare pentru tinerii care au ales să-și petreacă câteva zile de experiență duhovnicească deosebită. Preasfinția Sa a și purtat un dialog cu ei, răspunzând la întrebările specifice vârstei, cu foarte multe curiozități.

Această tabără marchează așa cum se cuvine anul închinat educației religioase a tineretului creștin ortodox. Tinerii de aici s-au arătat foarte interesați în primul rând de cele duhovnicești, spirituale, pentru că programul s-a derulat în primul rând pe coordonatele spirituale. De asemenea este foarte important pentru tinerii noștri să se cunoască, să fie educați și formați și bineînțeles să-L cunoască pe Dumnezeu. Îi mulțumim bunului Dumnezeu pentru toate darurile revărsate asupra noastră și credem că tinerii participanți au plecat la casele lor, în familiile lor, determinați să înceapă cu adevărat o viață în Hristos, o viață spirituală autentică, a precizat Preasfințitul Părinte Lucian.

Mari duhovnici ca părintele Teofan Munteanu – duhovnicul Mănăstirii Nera, monahul Moise de la Oașa și alți invitați ca prof. univ. dr. Sabin Păuța – compozitor și dirijor, prof. univ. dr. Lavinia Popp – Facultatea de Asistență Socială din Reșița, Cristina Buliga din Olanda, psiholog, Cornelia Dunăreanu, om de televiziune – Banat TV, precum și cantautorul Cristi Buică, în fiecare zi a taberei au fost „modele vii” pentru copiii și tinerii participanți, oameni care au reușit în viață, în diferite domenii de activitate și care le-au împărtășit tinerilor din experiența lor de viață, în ceea ce privește credința ortodoxă.

Mărturisesc că sunt novice în cele ale taberelor de vară, iar faptul că prima la care am participat este una creştină, îl consider o adevărată binecuvântare şi un plus pentru un prim pas într-o astfel de activitate. Nu se prea poate descrie ceea ce simţi, ceea ce aduni în inimă într-o săptămână duhovnicească în decursul căreia ni s-au adus în faţă, necenzurate, poveşti, experienţe şi discuţii menite să deştepteze în noi, cei tineri, tot ceea ce este adormit şi ceea ce ne ţine departe de salvarea generaţiei noastre. Am cules multe emoţii împreună şi multe gânduri care se vor aşeza şi vor rămâne imprimate acolo unde trebuie să rămână: în inimile noastre, a declarat Anita Radics, 17 ani, Măureni – Caraş-Severin.

În cadrul taberei tinerii au avut posibilitatea să se spovedească și să se împărtășească la Sfânta Liturghie ce a fost săvârșită la Mănăstirea Gornea. În încheierea săptămânii de la Coronini tinerii care s-au remarcat în activitățile desfășurate au fost premiați de către organizatori.

Comentarii Facebook


Știri recente