Tineri iubitori de tradiție și credință, în ultima Tabără din pridvorul satului din această vară

În perioada 2-6 septembrie 2014 a avut loc o nouă tabără misionară, „Tabăra din pridvorul satului” – Negreni, la Parohia „Sfântul Ilie Tesviteanul”, Protopopiatul Săveni, județul Botoșani, organizată de Departamentul Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor. Echipa de organizare a avut onoarea să lucreze pentru câteva zile cu 105 copii și tineri minunați și iubitori de tradiție, informează „Ziarul Lumina”.

Parohia „Sf. Ilie Tesviteanul” din satul Negreni, comuna Știubieni, județul Botoșani, este destul de izolată, aceasta pentru că drumul care leagă satul de comună se oprește la doar cateva zeci de metri după biserica satului. Cu alte cuvinte, satul Negreni nu este o zonă de trafic, ci un loc unde se ajunge mai greu, cu atât mai mult cu cât nu există nici un indicator spre sat. Cu toate acestea, Departamentul Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor a considerat că este extrem de important ca tinerii din sat să beneficieze de experiențele inedite pe care taberele misionare le oferă, mai ales pentru că acești tineri sunt foarte implicați în diferite activități din jurul bisericii, organizate de părintele paroh Dan Muraru, sprijinit îndeaproape de doamna preoteasă Florentina Muraru.

Pe parcursul celor cinci zile, programul taberei a fost structurat astfel: în prima parte a zilei au avut loc atelierele de lucru, iar in fiecare după-amiază anumite activități speciale, cum ar fi concursuri sportive, drumeții, seara talentelor, vânătoarea de comori, focul de tabară ș.a. În cadrul atelierelor, toți copiii au învățat să confecționeze cruciulițe din material textil, să mânuiască arcul și să țintească, să creeze felicitări și diferite obiecte de artizanat, să folosească diferite tehnici de comunicare și să se exprime prin muzică și dans. Prin aceste activități, echipa de organizare, formată din 11 voluntari, a dorit să transmită tinerilor ideea că oamenii trebuie să fie uniți, mai ales în jurul bisericii, și că numai în comuniune cu Dumnezeu și cu ceilalți din jurul nostru putem trece mai ușor peste dificultăți.

Seara talentelor a scos la iveală una din marile comori ale Parohiei „Sfântul Ilie Tesviteanul”: Ansamblul folcloric „Plaiuri Negrene”, coordonat de părintele paroh și de doamna preoteasă, format din 32 de tineri îmbrăcați în costume populare cu decorațiuni specifice satului și cusute integral de femeile din Negreni. Aceștia au prezentat frumoase suite de dansuri tradiționale și au interpretat diferite melodii populare.

„Satul Negreni este un sat majoritar ortodox. Din aproximativ 300 de familii doar 80 sunt de confesiune baptistă sau creștină după evanghelie. Cu toate acestea, există diferite probleme sociale în cadrul multor familii, fapt care determină pe mulți tineri să se apropie de biserică, pentru că aici găsesc normalitate și frumusețe. În plus, noi desfășurăm aici activități diverse prin care încercăm să oferim tinerilor perspective noi, dar și să le dezvoltăm dragostea pentru tradiție și pentru lucrurile frumoase”, a declarat părintele Dan Muraru, preot paroh la Parohia „Sf. Ilie Tesviteanul” – Negreni.

„Întreaga echipă a fost surprinsă de calitatea tinerilor din satul Negreni. Am putut observa că sunt tineri cu care se lucrează, fapt care ne-a ușurat misiunea. Ne-am simțit foarte bine primiți, iar întreaga comunitate s-a mobilizat pentru ca noi să ne putem desfășura activitatea. Am simțit că satul a primit tabăra noastră ca pe o sărbătoare. Dorința noastră a fost să transmitem tinerilor ideea de unitate și prietenie, dar și să emanăm multă afecțiune, mai ales pentru cei care sunt privați de ea, inclusiv în sânul familiei. Echipa de voluntari a fost foarte bine pregătită și a știut cum să scoată la suprafață tot ceea ce este mai bun și mai curat din acești copii. Privind finalul taberei și relația care s-a format între copii și animatori, cred că echipa a reușit să transmită faptul că Biserica este un spațiu al dragostei, al prieteniei, al dezvoltării și al normalității”, a adăugat și Cosmin Brînză, director al „Taberei din pridvorul satului” – Negreni.

„Tabăra din pridvorul satului” – Negreni a fost ultima din cele nouă tabere misionare desfășurate vara aceasta în cadrul Arhiepiscopiei Iașilor. Proiectul misionar „Tabăra din pridvorul satului” a ajuns la al treilea an de activitate și este desfășurat de Departamentul Tabere din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor. Accesul în toate taberele a fost gratuit.

Comentarii Facebook


Știri recente