Tineri din Europa învață obiceiurile din Țara Oașului

Parohia Ortodoxă Romană Tur din Protopopiatul Oaș, Episcopia Maramureșului și Sătmarului, desfășoară în perioada 29 august – 9 septembrie proiectul „Tinerii europeni se simt acasă în Țara Oașului”, informează radiorenasterea.ro.

Proiectul își propune cunoașterea și promovarea tradițiilor din Țara Oașului, una dintre puținele zone care își păstrează nealterate obiceiurile. De asemenea se dorește creșterea gradului de conștientizare a importanței unei vieți active, implicate în folosul comunității, în contextul interculturalității europene.

Astfel, peste 40 de tineri cu vârste cuprinse între 15 și 22 de ani din Bulgaria, Ungaria, Polonia și inclusiv România, țara gazdă, vor interacționa cu locuitorii din zonele Certeze, Negrești-Oaș, Săpânța, Sighet și Baia Mare. Tinerii vor participa la o serie de ateliere practice, de olărit, de pictură pe piatră și lemn, împodobirea clopului oștenesc, împletituri de nuiele sau dansuri tradiționale, unde vor învăța meșteșugurile specifice zonei. Și tinerii români se vor putea familiariza cu tradițiile din Bulgaria, Ungaria și Polonia, având în vedere că tinerii străini ce participă la proiect vor avea ocazia de a împărtăși obiceiuri populare din țările lor de proveniență.

Potrivit părintelui paroh din Tur, Radu Rusu, proiectul este desfășurat în parteneriat cu Asociația pentru Sprijin și Dezvoltare Comunitară Țara Oașului, o organizație de tineret din Negrești Oaș. Aceasta are ca scop promovarea și desfășurarea de activități și proiecte de educație nonformală ce urmăresc pregătirea, formarea și dezvoltarea continuă a tinerilor în vederea atingerii obiectivelor lor personale și profesionale. Pe lângă acestea, asociația își propune dezvoltarea unor proiecte care să vizeze participarea tinerilor la activități culturale, diverse manifestări artistice, ce își propun îmbunătățirea dialogului civic și creșterea responsabilității în rândul tinerilor prin activități culturale și de tradiție locală, națională și europeană.

Comentarii Facebook


Știri recente