Tineri din Episcopia Caransebeșului prezenţi la Întâlnirea Tinerilor Ortodocşi din Europa

Printre cei peste 6.000 de tineri veniţi din Europa şi din alte ţări ale lumii, reuniţi într-o singură credinţă în „Capitala Europeană a tineretului Ortodox 2015 – Cluj”, un număr de 100 de credincioşi, elevi şi studenţi merituoşi, activi în viaţa bisericească a Episcopiei Caransebeșului, au avut prilejul de a lua parte anul acesta la cele patru zile de rugăciune şi de comuniune religioasă.

Întregul eveniment a debutat în prima zi cu deschiderea oficială a întâlnirii în faţa Catedralei Mitropolitane, prezentarea delegaţiilor eparhiale şi rugăciunea de seară. Tinerii s-au bucurat de asemenea de prezenţa Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, care a adresat tinerilor, preoţilor însoţitori şi organizatorilor acestui eveniment, mesaje de încurajare şi de binecuvântare pentru zilele ce aveau să urmeze.

În ce-a de-a doua zi, tinerii au putut lua parte la un program larg de activităţi. Precedate de rugăciunile de dimineaţă din faţa Catedralei Mitropolitane, dezbaterile pe grupuri, abordările diferitelor subiecte de actualitate, au fost atracţia tinerilor care au ocupat aproximativ nouă licee de renume din oraşul Cluj, inclus fiind şi Seminarul Teologic Ortodox. În cele ce au urmat, tinerii au avut de ales dintr-o listă cu propuneri de activităţi sau de vizitare a obiectivelor turistice din istoricescul oraş: vizitarea diferitelor muzee clujene, vizitarea obiectivelor clujene (Cetăţuia, Cetatea Clujului, Edificiul din Piatră Roman şi alte obiective istorice şi religioase de referinţă). Alte activităţi pe care tinerii nu le-au scăpat din vedere au fost activităţile ecologice, workshop-urile tematice stradale, spectacolul de muzică folk sau spectacolul de teatru interactiv cu scenete pregătite de tineri.

Evenimentul care a marcat finalul reuşit al celei de-a doua zile a fost conferinţa susţinută de Arhimandritul Zaharia Zaharou din Essex, pe tema „Relaţiile interpersonale în lumina relaţiei noastre cu Dumnezeu”.

Ziua de duminică şi totodată cea de-a treia din programul întâlnirii, a început cu Liturghia solemnă din faţa Catedralei Mitropolitane, săvârşită de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de arhierei şi preoţi. În cadrul Sfintei Liturghii, mulţi dintre tinerii credincioşi s-au pregătit cum se cuvine pentru a primi Trupul şi Sângele Mântuitorului Hristos.

O frumoasă activitate din programul acestei zile a fost întâlnirea tinerilor în Parcul Central şi interacţiunile dintre ei. Tinerii Episcopiei Caransebeșului au organizat înainte de procesiune un mic concert de cântece şi dansuri folclorice bănăţene, arătând tuturor celor de faţă frumuseţea tradiţiilor.

Ceea ce a marcat apogeul Întâlnirii Tinerilor Ortodocşi a fost cu adevărat Procesiunea Tinereţii din Parcul Mare spre Catedrala Mitropolitană. Pe tot parcursul procesiunii, tinerii, unii îmbrăcaţi în porturi populare specifice fiecărei regiuni, au intonat cântece religioase şi patriotice şi au strigat în mijlocul tuturor celor veniţi să-i vadă „Hristos în mijlocul nostru! / Este şi va fi!”.

Reuniunea aceasta mi-a arătat că tânăra generaţie este în speranţă, a arătat tuturor că putem fi altfel. Am fost 6.000 de tineri adunaţi în numele Domnului, susţinând Ortodoxia. După aceste patru zile minunate, binecuvântate de Dumnezeu, sper că putem fi un exemplu pentru generaţia noastră, ca pe viitor să ne reunim împreună, cu Dumnezeu în suflet şi să le arătam celorlalţi că există altă cale: aceea a luminii” – mărturie, Diana Purea, 18 ani.

Cea de-a patra zi şi totodată ultima, i-a adunat în Sala Sporturilor pe toţi tinerii, preoţii, organizatorii şi voluntarii, pentru a asculta şi a-şi împărtăşi ultimele cuvinte ale acestei întâlniri de suflet.

(Articol realizat de Anita Radics)

Comentarii Facebook


Știri recente