Tineri din Arhiepiscopia Argeșului și Muscelului la Reuniunea Tinerilor Ortodocși

Cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, 53 de tineri din Eparhia Argeșului și Muscelului, cu vârste cuprinse între 15 si 26 ani, au participat în perioada 3-6 septembrie 2014, la Baia Mare, la ,,Reuniunea Tinerilor Ortodocși”, care a adus laolaltă peste 3500 de tineri din țară și invitați din străinătate. Tinerii argeșeni au fost însoțiți de preoții Oprescu Daniel, Ilina Vasile și Militaru Gabriel.

Mărturiile tinerilor participanți grăiesc de la sine, așadar redăm mai jos câteva dintre ele:

Țurlea Teodora, 18 ani, elevă la Colegiul Național Dinicu Golescu, clasa a XII-a, Parohia Sfântul Ilie, Protoieria Câmpulung Muscel: „Consider participarea la această reuniune o mare binecuvântare. A fost o experiență deosebită, unică până acum. Am cunoscut tineri cu țeluri ca ale mele, tineri din toată țara, tineri străini, toți uniți de credință. Am fost fascinată de program. A fost minunat să mă rog cu atâtea suflete. Sper să pot participa din nou la reuniunile ce vor mai fi și să ne strângem și mai multe suflete să cântăm Lumină lină sub razele soarelui de apus.”

Stănescu Ionuț Georgian, 17 ani, elev la Colegiul Național Vlaicu Vodă, clasa a XI-a, Parohia Valea Danului, Protoieria Curtea de Argeș: „Mi-a plăcut să particip la această reuniune, deoarece scopul ei a fost acela de a ne apropia de Dumnezeu. Aici am legat noi prietenii, am cunoscut persoane deosebite, iar zona a fost una deosebit de frumoasă. A fost o experiență deosebită. Aștept și reuniunea de anul viitor.”

Comăneci David Daniel, 22 ani, student la Facultatea de Teologie Sfânta Muceniță Filoteea din Pitești, Parohia Schei, Protoieria Câmpulung Muscel: „Am fost profund impresionați de primirea călduroasă oferită, atât de organizatori cât și de credincioși, de respectul oamenilor față de Biserica Ortodoxă și de răspunsul călduros al orășenilor la procesiunea la care am participat. Suntem recunoscători tuturor și pentru toți am înălțat lui Dumnezeu o rugăciune.”

Părvu Stela Roxana, 27 ani, angajată, Parohia Siliște II, Protopopiatul Costești: „Încep prin a spune că atât eu, cât și colegii mei din Protopopiatul Costești am fost onorați și încântați de participarea la Reuniunea Națională a Tinerilor Ortodocși Români, de la Baia Mare. Această reuniune a însemnat pentru noi o experiență foarte plăcută, din care am avut multe de învățat. Am avut bucuria de a întîlni oameni extraordinari, începând cu preoții care ne-au însoțit, până la simplii necunoscuți de pe stradă. Ceea ce m-a impresionat foarte tare a fost momentul în care la catedrala Sfânta Treime s-au adunat toți tinerii din toată țara și din cele 11 țări străine, și în momentul în care părintele Milan Bălan a spus Hristos în mijlocul nostru, iar noi am răspuns din suflet Este și va fi, am avut impresia că cerul s-a înseninat mai tare și că rugăciunile noastre au ajuns la cer. Deși veneam din locuri diferite, cu tradiții diferite, toți vorbeam aceeași limbă și purtam în suflete iubire și credință în Dumnezeu. Slujbele care au avut loc la catedrală, cât și la biserica Sfântul Apostol Andrei, la care am fost repartizați, au fost extraordinare, îți ajungeau la inimă. Localnicii din Baia Mare au fost foarte primitori și țin să le mulțumesc din toată inima, pentru dragostea și bunătatea pe care ne-au arătat-o. Frumos a fost și faptul că am legat prietenii și am schimbat impresii cu oameni pe care nu credeam că-i voi întâlni vreodată. Au fost foarte multe alte lucruri impresionante, din care mai amintesc acum procesiunea și vizita la Muzeul Satului. Într-o singură frază aș putea spune că Reuniunea Națională a Tinerilor Ortodocși m-a făcut să mă simt mândră că sunt creștin ortodoxă și că îmi doresc ca și la noi în județ să aibă loc un astfel de eveniment.”

Alexe Valeriu Petruț, 21 ani, Facultatea de Teologie Ortodoxă „Sfânta Muceniță Filoteea” Pitești: „Reuniunea Națională a Tinerilor Ortodocși de la Baia Mare, a avut ca nucleu Anul Omagial al Sfinților Martiri Brâncoveni si totodată Anul Euharistic. Reuniune, unire, într-un cuvânt „Bucurie”. Profunda emoție a fost cuvântul de învățătură al Î.P.S. Justinian, care a scos în evidență problemele contemporane. Î.P.S. Justinian a făcut apel la unitate familială, unitate și înțelegere frățească și totodată la comuniune și pace. În concluzie, timp de trei zile ne-am încărcat spiritual datorită activităților cultural artistice. Aducem cu noi din ” Patriarhia Nordului”, cum a fost numit Maramureșul de ierarhii prezenți, bucurie, pace și dragoste ortodoxă. Ce dorințeam? Ar fi nemapomenit să avem o astfel de reuniune la Argeș. Hristos în mijlocul nostru!”

Avram Elena Silvia, 17 ani, Colegiul Național Alexandru Odobescu, Pitești, clasa a XI-a, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel”, Mioveni Argeș: „Am simțit o bucurie imensă pentru faptul că am avut ocazia de a participa la această reuniune națională a tinerilor ortodocși. Bucuria aceasta s-a amplificat în momentul în care tinerii au pornit în călătoria care s-a dovedit a fi un câștig spiritual. De ce? Unul dintre motive poate fi considerat faptul că am întâlnit persoane deosebite, atât de vârsta noastră cât și de vârste mai mari, cu care am interacționat extrem de ușor. Faptul că acestea erau persoane duhovnicești cu aceeași credință, aspirații și mentalități ne-a ajutat să legăm prietenii frumoase și punți solide de comuniune sufletească. Am apreciat dragostea și grija cu care au fost organizat programul și modul de cum a fost întreținută atmosfera în deplinătatea harului. Suntem entuziastmați și dorim ca acest eveniment să devină cât mai răspândit, iar noi (Piteștiul) să avem posibilitatea de a-l găzdui. Hristos în mijlocul nostru!”

Drăghicioiu Elena-Ramona, 17 ani, Colegiul Național ”Ion C. Brătianu” clasa a XII-a, Parohia „Sfinții Ierarhi Nicolae și Nectarie Taumaturgul” Pitești : „Evenimenul la care am participat m-a impresionat prin multitudinea sentimentelor trăite. Timp de trei zile, am gândit, am simțit, am crezut și am mărturisit credința și dragostea pentru Dumnezeu. Un moment emoționant a fost întâlnirea cu Maramureșul istoric, cu oamenii locului, niște voluntari excepționali. O binecuvântare a fost întlâlnirea cu Î.P.S Justinian, Arhiereul care ne-a arătat pașii lui Dumnezeu în nordul României. Am cunoscut o mulțime de tineri cu care ne-am împrietenit și de la care am învățat lucruri noi atât legate de temele de discuție, cât și din afara acestora, adică pe alte subiecte pe care noi am reușit să le discutăm în timpul liber. Reuniunea Națională a Tinerilor Ortodocși din România este un eveniment unic în viața mea și mulțumesc preoților însoțitori pentru ceea ce au făcut pentru noi tinerii si pentru tot ceea ce ne-au învățat. Sunt recunoscătoare Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului pentru că m-au ales să fac parte din grupul delegaților din Argeș.”

Zegheru Monaliza, 25 ani, Centrul Cultural Educativ Mioveni, Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Mioveni Argeș: „Am avut deosebita plăcere să participăm la o frumoasă acțiune a tinerilor ortodocși din țară și străinătate, pornind această călatorie cu emoții în suflete și cu bucuria generată de faptul că urma să trăim o experiență nouă, să cunoaștem oameni și locuri noi. Ajunși în orașul Baia Mare, gazda noastră din acest an, am fost impresionați de masa de oameni implicați în organizarea acestui proiect având cu toții dorința și scopul comun de a decurge totul cât mai bine. Programul bine stabilit care a urmat ne-a ajutat să cunoaștem în egală măsură oameni și locuri noi, să legăm prietenii, să descoperim frumusețea „țării Maramureșului” și a sufletelor locuitorilor acestui ținut. Proiectul la care am participat cu mic cu mare, a reprezentat un schimb de experiență care ne-a făcut să vedem și să simțim importanța credinței, modul de implicare și participare activă manifestată intr-o altă zonă a țării noastre, sfințenia cu care se respectă tradiția, să cunoaștem portul tradițional din toate zonele țării, să participăm activ la spectacole și dezbateri și să cântăm cu toții Celui mai Mare Împărat al lumii! Grupul Catehetic al „Parohiei Sfinții Apostoli Petru și Pavel” mulțumește pentru această experiență.”

Iordache Ionela Carmen, 17 ani, Liceul Tehnologic Dacia Pitești, clasa a XII-a, Protoieria Topoloveni, Parohia Priboieni de Jos: Am legat prietenii noi. Ne-am apropiat de Dumnezeu. Am vizitat locuri minunate. Am avut parte de experiențe plăcute.

Stan Mihail Stelian, 17 ani, Liceul de Arte Dinu Lipatti, Clasa a XII-a, Protoieria Topoloveni, Parohia Priboieni de Jos: Consider că ideea și proiectul în sine au fost foarte reușite și utile pentru tinerii ortodocși, deoarece am aprofundat tainele ortodoxiei. Ar fi foarte plăcut dacă această activitate s-ar putea desfășura și în cadrul județului nostru, deoarece și nouă ne-ar face plăcere să primim tinerii ortodocși la fel cum și noi am fost primiți.

Mihai Ștefan Adrian, 20 ani, cântăreț bisericesc, Protopopiatul Costești, Parohia Siliștea II: Reuniunea tinerilor ortodocși – un proiect măreț pentru noi, tinerii ortodocși care suntem la început de drum în viață și avem nevoie de lecții morale și de modele pentru a încerca cât de puțin să le urmăm exemplul. La festivitatea de deschidere de miercuri când, pe lângă Catedrala Sfânta Treime din Baia Mare tinerii rosteau fiecare cu glasul său imnul de stat, am lăcrimat. Am lăcrimat pentru că am conștientizat că pe tot parcursul acestui an am uitat imnul de stat, imnul nostru, al românilor. Poate dacă nu mergeam la reuniune nici acum nu-mi dădeam seama. Sunt convins că bunul Dumnezeu nu și-a întors urechea de la strigătul nostru de ajutor pentru cei aflați în războaie pentru creștinii aflați în prigoană. Sunt mândru că sunt ortodox, sunt bucuros că m-am aflat printre tinerii ortodocși.

Ionescu Maria Luiza, 17 ani, Colegiul Național Vlaicu Vodă, Clasa a XI-a, Protoieria Curtea de Argeș, Parohia Valea Danului: Această tabără mi-a dat ocazia să cunosc persoane și obiceiuri nemaicunoscute până acum. Am participat la diverse activități interesante și educative și am descoperit cu toții frumusețea țării noastre. Cunoscând persoane noi ne apropiem mai bine de Dumnezeu.

Comentarii Facebook


Știri recente