Folclor și misiune: Tinerele din Filomelos au colindat la Reședința Patriarhală în port popular

Tinerele care formează Grupul psaltic Filomelos l-au colindat joi pe Preafericitul Părinte Daniel la Reședința Patriarhală.

Psaltele au venit îmbrăcate în port popular. Ele au prezentat cântări psaltice și de influență folclorică românească. Colindele au fost acompaniate de instrumente muzicale precum tamburina și toba.

„Vă felicităm în mod deosebit pentru elementele noi din colinde”, le-a spus Patriarhul Daniel.

„Colindătorii sunt vestitori, sunt binevestitori ai iubirii milostive a lui Dumnezeu, care s-a arătat în Pruncul Iisus. Această lucrare nu este doar o lucrare folclorică, tradiția colindelor, ci este și o lucrare misionară, de transmitere a iubirii lui Dumnezeu în lume, de a aduce bucurie, spe­ranță și comuniune în familii, în societate”, a explicat Preafericirea Sa.

PF Daniel ascultă colinde interpretate de Filomelos la Reședința Patriarhală. ©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Grupul psaltic „Filomelos” din Borzești, județul Bacău, este coordonat de părintele Petrică Căutiș și soția sa, preoteasa Paula. A fost înființat în urmă cu 12 ani și este singurul grup psaltic din România format în exclusivitate din tineri provenind din mediul laic.

Scopul Filomelos este „de a trudi şi a ne bucura de frumuseţea vechii muzici psaltice, încercând să le-o reamintim şi altora”.

„Vrem să dezvăluim că imaginea nefericită a dezorientării, tristeţii şi iresponsabilităţii, asociată prea des tinerilor, poate fi cu succes substituită de posibilitatea întrebuinţării cu rost a tinereţii, a energiei, deci a libertăţii”, se arată pe blogul grupului.

PF Daniel și Grupul psaltic Filomelos. ©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

Primii colindători ai Patriarhului României de anul acesta au fost elevii Liceului „Alexandru Ioan Cuza” din București. Ei au vestit Nașterea Domnului marți la Palatul Patriarhiei, în cadrul evenimentului organizat de ziua onomastică a Preafericirii Sale.

Joi, Patriarhul Daniel a mai primit la Reședință colindători de la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Capitală – Corul „Sfânta Elisabeta”, de la parohia vasluiană Pogonești – Ansamblul „Doinița”, parohia prahoveană Apostolache și parohia bucureșteană Brâncuși – Corul „Evia”.

PF Daniel ascultă colinda copiilor de la Liceul Pedagogic Ortodox „Anastasia Popescu” din Capitală. ©Ziarul Lumina / Luigi Ivanciu

În aceeași zi, ASCOR București și ASTO l-au colindat pe Patriarhul României.

Foto credit: Ziarul Lumina / Mihnea Păduraru

Comentarii Facebook


Știri recente