Timișoara | Simpozion Național de Teologie dedicat iconologiei ortodoxe

Facultatea de Litere, Istorie și Teologie din cadrul Universităţii de Vest, în colaborare cu Arhiepiscopia Timișoarei, organizează în perioada 19-20 mai 2017 un eveniment dedicat iconologiei ortodoxe.

Simpozionul Naţional de Teologie intitulat Icoana vie și iconoclasmul contemporan: Sfinți și sfințenie în iconografia ortodoxă are loc la Mănăstirea Timișeni – Șag.

La manifestarea culturală participă cadre didactice de la șapte Facultăţi de Teologie Ortodoxă și două Departamente de Teologie din cuprinsul Patriarhiei Române, precum și mai mulți cercetători și doctoranzi în domeniul teologiei ortodoxe.

Evenimentul a debutat cu oficierea slujbei de Te-Deum. Slujba a avut loc în biserica mare a Mănăstirii Timișeni cu hramul Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

Lucrările simpozionului au fost deschise, în mod oficial, de Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului. În cuvântul rostit, Înaltpreasfinția Sa a subliniat faptul că omul este o icoana vie, creată după „chipul lui Dumnezeu” și semnată de Dumnezeu Cel viu.

În continuare, a urmat cuvântul profesorului Dumitru Tucan, prodecanul Facultății de Litere, Istorie și Teologie, care a salutat inițiativa profesorilor de la catedra de teologie ortodoxă de a organiza ce-a de-a șasea ediție a Simpozionului național de teologie.

Prima parte a simpozionului a fost moderată de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan. În cadrul acesteia au susținut prelegeri:

  • Ierom. Agapie Corbu, de la Schitul Buna Vestire Almaș, Județul Arad, cu lucrarea Transformările ideii de sfânt și de sfințenie în sec. IV-VI și urmările lor iconoclaste;
  • Arhim. Teofan Mada, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Ilarion V. Felea din Arad cu tema Artă creatoare, icoană și Biserica cea vie;
  • Părintele Nicolae Jan, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, cu studiul Mandylion euharistic și memoria liturgică a Sfintei Fețe. Omilia lui Grigorie Referendarul;
  • Părintele Ioan Mihoc, de la Universitatea Eftimie Murgu din Reșița cu tema Theodor Abu Qurrah, promotor al teologiei icoanei în context islamic;
  • Părintele Lucian Colda, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, cu studiul Elemente de iconografie în omilie Sfântul Fotie cel Mare, Patriarhul Constantinopolului, cu referire specială la reflectarea aspectelor de hristologie și antropologie iconică. Implicații eclesiologice;
  • Asist. Alexandru Prelipcean, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dumitru Stăniloae din Iași, cu referatul Contribuția teologilor greci contemporani asupra vieții, operei și teologiei Sfântului Andrei Criteanul;
  • Părintele Florin Tomoioagă, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Dr. Vasile Coman din Oradea, cu studiul Limbajul icoanei și tăcerea lui Hristos în romanul Tăcere al lui Shusaku Endo.

Partea a doua a simpozionului a fost moderată de părintele Nicolae Morar, de la Departamentul de Teologie Ortodoxă din Timișoara, și de Arhim. Casian Rușeț, de la Departamentul de Teologie Ortodoxă din Caransebeș.

Lucrările simpozionului vor continua în data de 20 mai 2017 când se vor trasa și concluziile evenimentului.


Simpozionul Național de Teologie se încadrează în seria de manifestări științifice organizate în Arhiepiscopia Timișoarei cu prilejul proclamării de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anului 2017, ca Anul omagial al sfintelor icoane, al iconarilor și al pictorilor bisericești și Anul comemorativ Justinian Patriarhul și al apărătorilor Ortodoxiei în timpul comunismului, în Patriarhia Română.

Comentarii Facebook

Lasă un răspuns


Știri recente