Timișoara: IPS Ioan a participat la Ziua Culturii Naționale

Aula Filialei Timișoara a Academiei Române  a fost marți, 17 ianuarie 2017, gazda evenimentului intitulat  Ziua Culturii Naționale – Rolul Culturii Române în păstrarea și afirmarea identității naționale. Manifestarea a făcut parte din cadrul proiectului Timișoara – capitală culturală europeană, notează site-ul oficial al Mitropoliei Banatului.

Cuvântul de deschidere a aparținut academicianului Păun Ioan Otiman, președintele Filialei Timișoara a Academiei Române. Invitatul de onoare a fost Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, care a vorbit despre importanța culturii pentru poporul român.

Au susținut referate pe tema diasporei românești și importanța literaturii române din Voivodina Crișu Dascălu, directorul Insitutului de Studii Banatice Titu Maiorescu al Academiei Române și Virginia Popovici de la Universitatea din Novi Sad.

În cadrul evenimentului a fost vizionat filmul La Oravița, Lumina Eminescu, realizat de Vasile Bogdan de la TVR Timișoara.

În continuare, Costa Roșu, Directorul Institutului de Cultură al Românilor din Voivodina (Zrenianin), a adus în atenție Rolul instituțiilor culturale românești în afirmarea și păstrarea identității naționale. De asemenea, scriitorul Nicu Ciobanu, Directorul Casei de Presă și Editura Libertatea a prezentat Rolul culturii și creației românești în afirmarea identității naționale.

Evenimentul s-a încheiat prin recitalul mezzosopranei Aura Twarowska, solistă a Operei de Stat din Viena, acompaniată de pianistul Alexandru Reisz.

Comentarii Facebook


Știri recente