Timișoara. Festivalul coral internațional „Vox Mundi” a ajuns la final

În perioada 25-28 mai 2017, Timișoara a devenit capitala internațională a muzicii corale moderne și contemporane pentru copii și tineret.

Programul festivalului international Vox Mundi a fost deschis de două formații corale de excepție: Corul de fete al Colegiului Național Ion Vidu din Timișoara și Corul de fete Pro Musica (Ungaria), care au interpretat o serie de cântece religioase și nu numai, armonizate de muzicieni renumiți pe plan national și internațional.

În a doua zi, pe scena sălii de concerte a a Colegiului Național Ion Vidu au urcat, în premieră absolută, două formații corale prestigioase: Corul de Copii al Radiodifuziunii Române din București și Les Choristes – corul de copii din Franţa, care, în 2005, a făcut faima filmului cu același nume (film difuzat în peste 65 de țări), câștigător al Premiului César și nominalizat la Oscar.

Cele două coruri de renume au interpretat piese religioase (de la stilul Gregorian, la sec. XXI) și nu numai, compuse de muzicologi români și străini, cunoscuți pe plan mondial, informează Răzvan Fibișan, Biroul de presă al Arhiepiscopiei Timișoarei.

În cea de-a trea zi, Corala Epifania din Timișoara și Corala Nicolae Lungu a Patriarhiei Române au susținut un program de imnuri religioase și cântece tradiționale românești.

Festivitatea de încheiere a Festivalului coral internațional Vox Mundi a fost marcată sâmbătă seara, la Teatrul Național Mihai Eminescu, unde s-a desfășurat Gala Vox Mundi, în cadrul căreia a avut loc un spectacol-concert al tuturor corurilor invitate. Acestea au fost acompaniate de Orchestra de Cameră formată din instrumentiști ai Operei Naționale Române din Timișoara. La eveniment a fost prezent și Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului.

Gala Vox Mundi a cuprins și decernarea premiilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România la concursul de creație corală. Câștigătorii desemnați au fost: Vlad Răzvan Baciu (Iași) – premiul III, Sebastian Andrei Androne (Azuga- Prahova) – premiul II și Andrei Petrache (București) – premiul I.

Festivalul coral internațional de muzică modernă și contemporană pentru copii și tineret Vox Mundi a fost organizat de Arhiepiscopia Timișoarei și Asociația Culturală Kratima, cu sprijinul Primăriei Timişoarei și al Administrației Fondului Cultural Național și s-a desfășurat sub egida programului national Cantus Mundi, în parteneriat cu Corul Național de Cameră Madrigal – Marin Constantin.

Comentarii Facebook


Știri recente