Timişoara 1989 | Povestea părintelui Ioan Mura şi lupta pentru libertate

Povestea Părintelui Ioan Mura, militant pentru libertate în cadrul evenimentelor din decembrie 1989, este prezentată de Tudor Călin Zarojanu în cadrul unui articol intitulat „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim!” scris pentru Ziarul Lumina.

„Chiar am vrut să mor. Poate, cumva, să plătesc ce nu făcusem până atunci, să spăl lipsa mea de implicare sau chiar lașitatea, în timp ce atâția preoți își jertfiseră libertatea. Era în mine sămânța asta doritoare de libertate!” mărturisește părintele.

Deşi avea acasă trei copii, în vârstă de 3, 4 respectiv 6 ani care-l așteptau împreună cu soția îngrijorată, părintele a fost în Timişoara încă din data de 15 decembrie când primii oameni se adunau pe străzi.

S-a întors în satul Călacea, unde era preot, doar pentru a sluji Sfânta Liturghie în 17 decembrie, apoi a revenit în oraș.

În vuietele mulțimii care scandau „Libertate”, părintele a notat numele persoanelor care au intrat la negocieri cu autoritățile, în caz că nu se mai întorceau. De atunci păstrează în portofel acea listă.

Chiar și în acele clipe tensionate, preotul Ioan Mura nu și-a neglijat vocația, mergând în cimitirul unde erau duși cei uciși pentru a săvârși slujba necesară.

Întrebat fiind la distanță de 30 de ani dacă ar mai acționa ca atunci, părintele a răspuns: „Pune­ți-mă cap de listă! Pentru țara mea și pentru poporul meu, pentru copiii mei și pentru familia mea, pentru neamurile mele și pentru memoria eroilor, puneți-mă cap de listă!”

Puteți citi articolul integral pe Ziarul Lumina.ro.

Foto credit: Ziarul Lumina

Comentarii Facebook


Știri recente