Texte din frescele Mănăstirilor Sucevița și Moldovița vor fi analizate într-o dezbatere la Academia Română

Proiecția-dezbatere „Mănăstirile Moldovița și Sucevița – apoftegmele părinților pustiei din pictura murală” se va desfășura joi la Sala de consiliu a Academiei Române. Întâlnirea este prezentată de cercetătorul Constantin I. Ciobanu de la la Institutul de Istoria Artei „G. Oprescu“.

Evenimentul va începe la ora 11:00 și se adresează cercetătorilor din științele umaniste, profesorilor și studenților din facultățile de arte vizuale, litere, istorie, teologie, și profesioniștilor din organizațiile culturale, se arată într-un comunicat de presă al Academiei Române, transmis Basilica.ro.

În cadrul conferinței vor fi prezentate 60 de imagini ale sfinților care poartă filactere cu texte în slavonă, sursele literare ale acestor texte și traducerile lor în limba română.

De asemenea, vor fi prezentate specialiștilor inscripțiile slavone de pe sulurile părinților pustiei, pictați în registrele inferioare ale fațadelor bisericilor „Buna Vestire” a Mănăstirii Moldovița și „Învierea Domnului” a Mănăstirii Sucevița.

Conferința de joi vine în completarea evenimentului din 15 septembrie „Proiecția-dezbatere «Profețiile» înțelepților Antichității din pictura murală exterioară românească – sursele literare”. În cadrul întâlniri s-au analizat concluziile unei serii de studii realizate de Constantin I. Ciobanu asupra frescelor exterioare ale edificiilor de cult din Moldova secolelor 16-17 și din Țara Românească, secolele 18-19, cu scopul de a identifica sursele primare ale textelor ce sunt pictate pe filacterele purtate de înțelepții Antichității.

Programul evenimentului și invitațiile pot fi consultate pe site-ul oficial al Academiei Române.

Foto credit: Doxologia / Silviu Cluci

Comentarii Facebook


Știri recente