Teatru de păpuși pentru copiii și tinerii din Parohia Sânicolau Român

Cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, duminică, 11 octombrie 2015, copiii și tinerii din Parohia Sânnicolau Român, Protopopiatul Tinca, Eparhia Oradiei, au avut bucuria de a viziona gratuit un spectacol de teatru intitulat Căsuța de turtă dulce (după povestea Hansel și Gretel a fraților Grimm), realizat de Asociația Culturală D’ART din Oradea, după cum ne-a precizat Pr. Călin Popa.

În cadrul spectacolului au fost promovate elemente specifice identității culturale rrome, în special prin includere în cadrul acestuia a unui fond muzical specific. De asemenea, la finalul spectacolului s-au organizat ateliere de promovare a toleranței inter-etnice prin teatru.

Grupul-țintă direct al acestui proiect a fost reprezentat de copii cu vârste cuprinse între 5 și 15 ani din mediul rural bihorean, care au participat la spectacol. Acest grup a fost identificat în baza analizelor care au demonstrat accesul limitat al copiilor din mediul rural la spectacole de teatru. Astfel, la acest spectacol au participat un număr de 74 de copii din parohie.

Prin discuții, exemple, jocuri de rol și alte activități au fost prezentate aspecte-cheie cu privire la diversitatea culturală, importanța dialogului și a comportamentelor tolerante față de minorități, în special față de minoritățile etnice.

Inițiativa face parte din cadrul proiectului Căsuţa de turtă dulce, spectacol de teatru cu păpuşi şi marionete, pentru copiii din mediul rural, derulat în perioada aprilie – decembrie 2015. Proiectul a primit finanţare în cadrul Programul PA17/RO13 Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european, fiind finanțat printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.

La finalul programului, toți copiii au fost răsplatiți cu turtă dulce și fructe oferite de părintele paroh Simion Goga, care este și inspector pentru cateheză parohială în cadrul Episcopiei Oradiei, mulţi dintre copiii participanţi la spectacol activând în cadrul proiectului Hristos împărtăşit copiilor.

Comentarii Facebook


Știri recente