Te Deum la Patriarhie, la începutul anului bisericesc

Pentru Biserica Ortodoxă ziua de 01 septembrie reprezintă începutul anului bisericesc.

Conform hotărârii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române nr. 630/25-26 februarie 2009, în această zi, în toate lăcaşurile de cult ortodoxe, se oficiază slujba de Te Deum. Slujba aceasta se săvârşeşte în semn de mulţumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile revărsate în anul care s-a încheiat, dar şi pentru a cere binecuvântarea lui Dumnezeu pentru noul an bisericesc.

La Catedrala Patriarhală, marţi, 01 septembrie 2015, slujba de Te Deum a fost oficiată de Preasfințitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop vicar patriarhal, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi.

01 septembrie – ziua în care sărbătorim creaţia

„Este ziua în care sărbătorim creaţia”, a spus în cuvântul său de învăţătură Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, făcând referire la prima zi a anului bisericesc.

„Suntem în prima zi a anului bisericesc. O altfel de măsură a timpului este, nu ziua aceea a începutului de an civil când, după rânduiala şi tradiţia vechiului Imperiu Roman se începea anul civil, ci suntem într-o măsurătoare duhovnicească a timpului. Este ziua în care sărbătorim creaţia, această manifestare pe de o parte a existenţei lui Dumnezeu, iar pe de altă parte manifestarea planului Său celui Veşnic, a Creativităţii Sale”, a spus Preasfinţia Sa, potrivit Radio TRINITAS.

Sfântul Dionisie Exiguul a fixat cronologia erei creştine

Biserica Ortodoxă a hotărât să fie sărbătorit în prima zi a anului bisericesc și Sfântul Dionisie Exiguul. Numit Smeritul sau cel Mic, Sfântul Dionisie Exiguul este cel care a fixat cronologia erei creștine, considerând momentul Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos ca punct de plecare pentru numărarea anilor. El a împărțit timpul în două mari perioade, înainte și după Hristos.

„Sfântul Dionisie Exiguul fixează cronologia după Împăratul împăraţilor, după Domnul nostru Iisus Hristos care, chiar dacă nu este din punct de vedere ştiinţific fixată cu acurateţe, este un moment simbolic după care, iată, toată cronologia lumii curge, mărturisind acest adevăr că Dumnezeu – Părintele Ceresc, prin Hristos, este Creatorul şi Organizatorul în Duhul Sfânt al întregii noastre existenţe. El este temelia oricărui progres, temelia bunei ordini, este temelia dragostei şi a vieţii fericite în lucrarea şi prezenţa harului dumnezeiesc”, a adăugat Preasfinţia Sa.

***

Începutul Anului Nou bisericesc a fost instituit de către Sfinții Părinți la Sinodul I de la Niceea. Anul bisericesc ortodox se împarte în trei mari perioade: Perioada Triodului (perioada prepascală); Perioada Penticostarului (perioada pascală); Perioada Octoihului (perioada postpascală).

Comentarii Facebook


Știri recente