Te Deum la moment aniversar, în Sighișoara

Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a fost prezent miercuir, 11 septembrie 2013, începând cu orele 11.00, la evenimentul festiv al aniversării a 35 de ani de existență a Batalionului 72 Chimic de Apărare „Negru Vodă” din municipiul Sighișoara, județul Mureș. Înconjurat de un sobor restrâns de preoți și diaconi, Înaltpreasfinția Sa a oficiat slujba Te-Deum-ului de mulțumire pentru binefacerile revărsate de Dumnezeu asupra celor care au slujit Patria cu devotament și onoare în cadrul acestei instituții militare, după cum ne-a transmis Arhid. Liviu Stanciu.

În mesajul său către cei prezenți, Înaltpreasfințitul Irineu a afirmat: „Între Armată și Biserică a fost și este o strânsă legătură. Comuniunea firească dintre aceste două instituții a avut ca rezultat educarea și formarea unei ființe românești profund creștină, conștientă de noblețea sa spirituală”. După rostirea alocuțiunii, Înalpreasfințitul Parinte Irineu a asistat la celelalte manifestări de ordin militar din agenda evenimentului festiv.

Batalionul 72 Apărare din Sighișoara a luat ființă în data de 15 septembrie 1978. Apariția unității a fost urmarea firească a evoluției continue a chimiei militare, atât din puncte de vedere al structurii organizatorice, al înzestrării, cât și al principiilor și necesităților de întrebuințare în luptă a unor instrumente speciale de apărare. La data de 29 iunie 1995, a primit noul Drapel și denumirea onorifică de „Negru Vodă”, iar din august 2000, batalionul a trecut în subordinea Corpului 4 Armată Teritorial „Transilvania”.

În ultimii ani, batalionul a asigurat personal pentru îndeplinirea angajamentelor internaționale ale României prin executarea de misiuni individuale sau prin augmentarea altor unități. Astfel, un număr de 16 ofițeri, 21 de subofițeri și doi gradați profesioniști au executat misiuni în teatrele de operații. Dinamica transformărilor din armată găsește Batalionul 72 Apărare „Negru Vodă” în plin proces de modernizare a echipamentelor și materialelor, astfel încât să fie în măsură să asigure îndeplinire misiunilor de specialitate pe timp de pace, criză sau război.

În cadrul festivității, Arhiepiscopul Alba Iuliei a acordat Domnului Colonel Viorel Bălăceanu, Comandantul Unității 72 Apărare „Negru Vodă”, distincția Crucea arhiepiscopală pentru mireni, pentru implicarea sa activă în activități cu caracter bisericesc. Prin jertfa domniei sale, s-a construit, în cadrul acestei unități, o capelă cu hramul „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” pentru folosul spiritual al soldaților și ofițerilor unității. De asemenea, Întâistătătorul Eparhiei noastre a dăruit o Diplomă de aleasă cinstire Domnului Plutonier-adjunct Sorin Șopterean, consilier al comandantului Viorel Bălăceanu.

FOTO: ARHIVĂ

Comentarii Facebook


Știri recente