Târnosirea Bisericii „Schimbarea la Față” din Băile Herculane

În Duminica dinaintea Înălțării Sfintei Cruci, Preasfințitul Părinte Lucian, s-a aflat în mijlocul credincioșilor din orașul-stațiune Băile Herculane. Cu acest prilej ierarhul înconjurat de un sobor de preoți și diaconi a târnosit biserica cu hramul „Schimbarea la Față”, după care a săvârșit Sfânta Liturghie, după cum ne-au transmis Diac. Pavel Canea, Darius Herea.

La slujbă au participat autorități județene și locale precum și un număr impresionant de credincioși, dintre care foarte mulți turiști aflați la tratament. Răspunsurile liturgice au fost date de grupul psaltic „Ethos” al Episcopiei Caransebeșului. La final părintele protopop Nicolae Pereș, parohul bisericii, a primit din partea chiriarhului ordinul eparhial „Diploma de onoare Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, iar ctitorii și binefăcătorii biserici acte de cinstire.

„Chiar dacă această biserică a mai fost sfințită, astăzi am săvârșit o slujbă unică pentru orice biserică. Până nu demult ne-am rugat în altarul care era așezat înspre miazănoapte, iar acest altar care s-a sfințit este unul nou, adăugat la biserica veche și este așezat în partea de răsărit așa cum este rânduiala bisericii noastre dreptmăritoare”, a subliniat Preasfințitul Părinte Lucian.

„Prima biserică din zid ridicată în Băile Herculane l-a avut ca și ctitor pe protopopul Nicolae Stoica de Hațeg, cronicarul Banatului. Pentru că această biserică așezată în parcul central al stațiunii a incomodat planurile de urbanizare a localității, planuri avute de către autoritățile austriece pe la jumătatea secolului al XIX-lea, această biserică a fost demolată. Însă la scurtă vreme în anul 1864 s-a construit actuala biserică. În primul rând este importantă pentru că a fost prima biserică din Banatul de sud ce s-a construit în secolul al XIX-lea, în stil bizantin și în al doilea rând este importantă pentru că deservește, pe lângă nevoile spirituale ale credincioșilor parohiei și credincioșii veniți din toate colțurile țării, la tratament, în această stațiune”, a arătat părintele Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeșului.

Biserica cu hramul „Schimbarea la Față” a fost construită în anul 1864, iar ultima perioadă a suferit lucrări de extindere precum și ample lucrări de renovare și înfrumusețare.

Comentarii Facebook


Știri recente