Târnosire de biserică în filia Agadici. PS Lucian a oficiat slujba de sfinţire şi Sfânta Liturghie

tarnosire agadici1

Episcopul Caransebeşului a sfinţit duminica aceasta biserica filiei Agadici, informează diac. Pavel Canea, Consilier Mass Media al Eparhiei.

Astăzi se vede răsplata credinței și a dragostei jertfelnice pe care credincioșii din această parohie au avut-o față de Biserica Mântuitorului Hristos, față de acest sfânt locaș de rugăciune, ctitorit de moșii și strămoșii noștri în sec. al 18-lea și rectitorit în aceste vremuri complicate de bunii credincioși, a spus Ierarhul cu prilejul sfinţirii.

Preasfinţia Sa a apreciat hărnicia membrilor comunităţii din Agadici şi faptul că au fost receptivi la chemarea părintelui Alin, un preot tânăr, care într-un timp record a reușit să-i adune pe credincioși și să facă împreună lucruri mari pentru înfrumusețarea acestei mirese a lui Hristos.

Îndemnul nostru pentru comunitatea de credincioși de aici, a spus Preasfinţia Sa, este cel al Mântuitorului din evanghelia de astăzi «Dacă veți avea credință cât un grăunte de muștar veți zice muntelui acestuia mută-te de aici încolo, și se va muta și nimic nu va fi vouă cu neputință».

Turma cuvântătoare din Agadici a avut credință puternică și astăzi au primit răsplata credinței lor, pentru că vedem aici într-un sat izolat, îmbătrânit și depopulat o preafrumoasă biserică, o mică catedrală,  a evidenţiat Preasfințitul Părinte Lucian.

În semn de apreciere pentru activitatea sa, preotul paroh Alin Mureșan a fost hirotonit sachelar. De asemenea, Părintele Episcop a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca” celor care au fost alături de părintele Alin în această frumoasă lucrare.

În după amiaza zilei de 13 august, Preasfinţia Sa a vizitat și Parohia Petrilova din Protopopiatul Moldova Nouă unde a sfințit casa parohială recent renovată. Ierarhul a oficiat apoi Slujba Vecerniei în Biserica parohială „Nașterea Maicii Domnului”. După slujbă, chiriarhul l-a hirotesit pe părintele paroh Ciprian Graure iconom, iar binefăcătorilor parohiei le-a oferit Diploma de excelență „Sfântul Apostol și Evanghelist Luca”.


Atestată documentar în anul 1366, localitatea Agadici, astăzi sat în componenţa oraşului Oraviţa, găzduieşte o biserică monument-istoric, ridicată în anul 1772, pe locul uneia mai vechi din lemn. Legenda spune că pe aceste meleaguri, între dealurile Ticvaniului Mic şi dealul Gladeşului, s-ar fi aflat reşedinţa ducelui Glad, iar locul s-ar fi numit „Gădiş”. În secolul al XV-lea, la Gădiş era o reşedinţă nobiliară, iar localitatea avea un grad de dezvoltare echivalent unui oraş.

Comentarii Facebook


Știri recente