Târgu Jiu | Manifestări comemorative la o sută de ani de la moartea Ecaterinei Teodoroiu

Ecaterina Teodoroiu a fost comemorată marți, 22 august 2017, la un secol de la trecerea ei la cele veșnice, în municipiul Târgu Jiu, informează site-ul romaniaregala.ro.

În după-amiaza zilei de marți, s-au desfăşurat la Mausoleul Ecaterina Teodoroiu din Târgu Jiu, ceremoniile militare şi religioase. La manifestările comemorative a fost prezent IPS Irineu, Mitropolitul Olteniei.

În cadrul ceremoniei de la Mausoleu a fost depusă o coroană din partea Familiei Regale a României, reprezentată la eveniment de Ion Tucă, Directorul Administratiei Casei Regale.

Au participat reprezentanți ai autorităților centrale și locale, instituţiilor statului, Bisericii și Armatei, Asociaţiei Cadrelor Militare Femei în Rezervă şi Retragere Ecaterina Teodoroiu, precum şi urmaşi ai eroinei sublocotenent Ecaterina Teodoroiu.

Evenimentul a fost urmat de o procesiune In Memoriam pe Axa Constantin Brâncuși*: Masa Tăcerii – Biserica Sfinții Apostoli Petru și Pavel – Coloana Infinitului.

Ceremoniile din Târgu Jiu s-au încheiat în Parcul Coloanei fără Sfârșit unde a avut loc proiecția filmului documentar Cătălina Teodoroiu – Eroina poporului român şi a filmului artistic Ecaterina Teodoroiu.

Evenimentele comemorative au fost organizate de Consiliul Judeţean Gorj şi Primăria Municipiului Târgu Jiu. Consiliul Județean a realizat medalii omagiale cu efigia: Ecaterina  Teodoroiu. 100 de ani de la trecerea în eternitate. 1917 – 2017.

*Ansamblul sculptural Constantin Brâncuși cunoscut și sub numele de Ansamblul monumental Calea Eroilor este un omagiu adus martirilor căzuți în timpul Primului Război Mondial, proiectat și construit de Constantin Brâncuși. Cele patru componente sculpturale — Masa tăcerii, Aleea scaunelor, Poarta sărutului și Coloana fără sfârșit — sunt dispuse pe aceeași axă, orientată de la vest spre est, cu o lungime de 1275 m.

Foto credit: romaniaregala.ro

Comentarii Facebook


Știri recente