„Țara de Jos s-a mișcat către Țara de Sus” la sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanul

Aproape 1.000 credincioși din Eparhia Romanului și Bacăului au mers în pelerinaj la Mănăstirea Putna împreună cu Arhiepiscopul Ioachim de sărbătoarea Sfântului Iacob Putneanul, miercuri, 15 mai 2019.

„La serbarea a 300 de ani de la nașterea Sfântului Ierarh Iacob Putneanul, iată că Țara de Jos s-a mișcat către Țara de Sus”, a remarcat starețul Mănăstirii Putna, Arhimandritul Melchisedec Velnic, care a dăruit Eparhiei o icoană cu reprezentarea Sfântului Domnitor Ștefan cel Mare.

Sfânta Liturghie a fost oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, împreună cu Arhiepiscopii Pimen al Sucevei și Rădăuților și Ioachim al Romanului și Bacăului și cu Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Iașilor, Calinic Botoșăneanul.


Omilia din cadrul slujbei a fost rostită de Mitropolitul Teofan care a prezentat o ierarhie a modelelor în Biserica Ortodoxă.

Conform Înaltpreasfinției Sale, „creștinul merge pe urma preotului care la rândul său merge pe urma arhiereului, arhiereu care merge pe urma sfinților Bisericii care au mers pe drumul arătat lor de Domnul Dumnezeu”.

”Definiția arhiereului adevărat

Părintele Mitropolit a explicat, prin raportare la Sfântul Iacob Putneanul, cum trebuie să fie păstorul adevărat de suflete.

„Arhiereul cel adevărat, în care s-a identificat Sfântul Iacob Putneanul, este arhiereul care cunoaște oile sale, se identifică cu durerea, cu bucuria preoților și credincioșilor din eparhia sa”, a subliniat ierarhul.

„Arhiereul adevărat este acela care îl roagă pe Dumnezeu să-i dea putere să-și pună viața pentru oile sale căci doar în această ipostază de om care slujește chiar cu prețul vieții sale turma încredințată lui spre păstorire, doar așa oile recunosc și urmează glasul lui”.

Părintele Mitropolit Teofan a spus că Marele Mitropolit al Moldovei Iacob Putneanul trebuie să fie pentru arhiereii, preoții, călugării și credincioșii de astăzi „far de lumină și izvor de inspirație”.

La finalul Sfintei Liturghii, pe scena amenajată în curtea Mănăstirii Putna a avut loc lansarea DVD-ului „Destin bucovinean. Masacrul românilor de la Fântâna Albă”, realizat de Grupul „Ai lui Ștefan, noi oșteni”.

Citește și: 7 aspecte inedite din viaţa Sfântului Iacob Putneanul

Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene

Comentarii Facebook


Știri recente