Taina smereniei și mărturisirea lui Hristos – două lucruri necesare mântuirii subliniate de ierarhii prezenți la Hramul Mănăstirii Secu

Mănăstirea Secu și-a serbat ieri hramul: Tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul. Cu acest prilej, ierarhii prezenți au evidențiat în cuvintele rostite două calități pe care creștinul trebuie să le învețe de la marele proroc serbat: taina smereniei și responsabilitatea mărturisirii lui Hristos.

Ceremonialul liturgic din 29 august 2017 a fost oficiat de IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu PS Ignatie Mureșanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Spaniei și Portugaliei, în prezența a numeroși credincioși, notează doxologia.ro.

După citirea textului evanghelic, IPS Teofan a vorbit în omilia sa despre Taina smereniei, pe care creștinul este chemat să și-o însușească pentru a se mântui.

Ierarhul a amintit în acest context două expresii rostite de Sfântul Ioan Botezătorul care evidențiază trăsătura lui definitorie, smerenia:

  1. „Vine în urma mea Cel ce este mai tare decât mine, Căruia nu sunt vrednic, plecându-mă, să-I dezleg cureaua încălţămintelor” (Marcu 1:7);
  2. Acela (Hristos) trebuie să crească, iar eu să mă micşorez” ( Ioan 3:30).

În aceste două cuvinte rostite de Sfântul Ioan Botezătorul, conștiința Bisericii, mărturisită prin sfinții ei părinți, a arătat Taina cea mare a smereniei; taină, fără de care omul nu poate viețui autentic, frumos, adevărat, creștinește pe acest pământ, a adăugat Părintele Mitropolit.

PS Ignatie Mureșanul, le-a vorbit credincioșilor prezenți despre importanța și responsabilitatea mărturisirii lui Hristos:

Sfântul Ioan Botezătorul, toată viața lui, și-a asumat cu deplină responsabilitate misiunea de a-L propovădui, de a-L face cunoscut pe Hristos. Este foarte important ca noi să realizăm acest lucru, ca ucenici ai lui Hristos, că a-L mărturisi pe Hristos înseamnă o foarte mare responsabilitate. Această responsabilitate ne face să conștientizăm faptul că Hristos este centrul vieții noastre, a explicat Preasfinția Sa.

Pe parcursul întregii zile, credincioșii prezenți la Mănăstirea Secu au avut prilejul de a aduce cinstire moaștelor Sfântului Ierarh Varlaam, Mitropolitul Moldovei, ce au fost așezate în Aghiasmatarul din curtea așezământului.

Comentarii Facebook


Știri recente